Izraelski avioni bombardovali Pojas Gaze

Sedmoro Palestinaca ranjeno u Pojasu Gaze, u bombardovanju izraelskih borbenih aviona, samo nekoliko sati nakon što je Hamas saopštio da su se oružane palestinske grupe dogovorile da obustave prekograničnu raketnu vatru na jug Izraela.

Samo nekoliko sati nakon što je Hamas saopštio da su se oružane palestinske grupe dogovorile da obustave prekograničnu raketnu vatru na jug Izraela,  sedmoro Palestinaca je ranjeno u Pojasu Gaze, u jutrošnjem bombardovanju izraelskih borbenih aviona.

Portparol izraelske armije rekao je da je bombardovanje odgovor na raketnu vatru, koja je otvorena u subotu, iz pojasa, kojim vlada islamistički Hamas. Raketa koja je u subotu ispaljena iz Pojasa Gaze pala je kraj grada Sderota, ali nije bilo ranjenih ni štete.

Portparol je precizirao da su gađane dve fabrike u centralnom delu i na severu Gaze, gde se pravi oružje i tunel za krujumčarenje ispod granice sa Egiptom.

Islamistički Hamas je u subotu uveče saopštio da je postigao dogovor sa drugim oružanim organizacijama u Pojasu Gaze da do daljnjeg ne ispaljuju rakete na Izrael, kako bi se izbegla moguća izraelska vojna odmazda. 

U saopštenju armije je navedeno da se "neće tolerisati nikakav napad terorističkih organizicija protiv Izraela i njegovih građana".

Hamas se, uglavnom, uzdržavao od raketiranja izraelskih ciljeva od 18. januara, kada je Izrael okončao tronedeljnu ofanzivu na Pojas Gaze, čiji je cilj bio zaustavljanje pojačanih prekograničnih napada.

Oko 270 raketa i mina palo je u Izrael od vojne ofanzive "Čvrsto olovo", u poređenju sa više od 3.300 raketa i mina ispaljenih u godini pre ofanzive.

Prošlog meseca na jug Izraela palo je petnaestak raketa i mina ispaljenih iz Pojasa Gaze.

Izrael je 27. decembra 2008. počeo tronedeljnu ofanzivu na ciljeve Hamasa, u odgovoru na pojačanu raketnu vatru palestinskih ekstremista iz Pojasa Gaze.

U toj ofanzivi ubijeno je 1.400 Palestinaca, najviše civila, kako tvrde palestinske organizacije za ljudska prava. Na izraelskoj strani bilo 13 žrtava, uključujući i deset vojnika.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво