Protest na granici Izraela i Gaze – povređeno 528 Palestinca

Najmanje 528 Palestinaca povređeno je na granici pojasa Gaze i Izraela, kada su izraelski vojnici upotrebili suzavac i pucali na okupljene palestinske izbeglice koje su protestovale protiv izraelske blokade zahtevajući "pravo na povratak" na sadašnju teritoriju Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Ministarstvo zdravlja je u Gazi navelo je da je 122 demonstranata ranila izraelska vojska iz oružja, dok je 406 demonstranata zadobilo povrede druge vrste, prenosi AP.

Kako se navodi, 203 osobe su zbrinute u bolnicama, dok se ostalima pomoć ukazuje na licu mesta.

Palestinci su tokom "Velikog marša povratka" bacali kamenje i palili gume u blizini granične ograde, navodi Rojters.

Portparol izraelske vojske rekao je da su izraelski vojnici "odgovorili sredstvima za razbijanje nereda, dok su pucali u skladu s pravilima angažovanja"

Više hiljada Palestinaca okupilo se u kampovima pod šatorima duž granice pojasa Gaze sa Izraelom na trećem protestu, koji je deo niza planiranih masovnih protesta do sredine maja.

Učesnici marševa protestuju protiv izraelske blokade koja traje više od deset godina i traže "pravo na povratak" palestinskih izbeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

Marševe organizuje palestinska organizacija Hamas, koju EU, SAD i Izrael smatraju teroristima.

U protekle dve nedelje, Izraelci su ubili 34 Palestinaca, od kojih 27 tokom protesta, podseća AP.

Hamas je u petak, 30. marta duž granice, započeo šestonedeljni protest na kome se oko 30.000 Palestinaca koji traže pravo povratka izbeglica na teritoriju današnjeg Izraela, okupilo se na pet lokacija duž granice, gde su podignuti šatori za planirane proteste.

Izrael, koji je godinama isključivao pravo Palestincima na povratak, u strahu od gubitka svoje jevrejske većine, iza električne ograde na granici, jedne od najbezbednijih ograda u svetu, postavio je tada snajperiste naoružane municijom, nakon što su protesti najavljeni.

Izrael optužuje Hamas da koristi proteste kao pokriće za napade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво