Van Rompij predsednik EU

Belgijski premijer Herman van Rompij prvi je predsednik Saveta EU, a evropska komesarka za trgovinu Ketrin Ešton šef diplomatije Unije.

Šefovi država i vlada Evropske unije imenovali su večeras belgijskog premijera Hermana van Rompija za predsednika Saveta EU, dok je Britanka Ketrin Ešton postavljena za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Konsenzus oko ovih imenovanja postignut je, na neformalnom samitu organizovanom zbog nemogućnosti da se na drugi način imenuju ljudi koji će obavljati nove visoke funkcije proistekle iz Lisabonskog sporazuma, pošto je Velika Britanija odustala od insistiranja na tome da bivši premijer Toni Bler bude predsednik Saveta EU.

Glavni kvalitet van Rompija, koji je uzet u obzir prilikom njegovog izbora za predsednika Saveta EU, jeste ta što je uspeo da održi krhku koalicionu vladu u Belgiji pošto je postao premijer pre manje od godinu dana i da vešto izbalansira interese flamanske i valonske nacionalne zajednice.

Eštonova, koja trenutno obavlja funkciju evropskog komesara za trgovinu, jedva da je poznata i u sopstvenoj zemlji i ima jako malo iskustva u spoljnoj politici. Baronica Ešton, članica Doma lordova u britanskom parlamentu, biće i potpredsednik Evropske komisije.

Eštonova je popodne dobila "zeleno svetlo" i od predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza za izbor na taj položaj.

Zvaničnici na susretu na vrhu EU rekli su novinarima da je posebno teško bilo da se u opravdanost imenovanja Ketrin Ešton za "šefa diplomatije" EU uveri i italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji se snažno zalagao da na taj položaj dođe bivši predsednik vlade Italije Masimo D'Alema.

"Savet je imenovao Hermana van Rompija za prvog predsednika Evropskog saveta i mi mu čestitamo", rekao je britanski premijer Gordon Braun novinarima posle samita.

"Francuski diplomata Pjer d`Buasje imenovan je za generalnog sekretara Evropskog saveta", rekao je švedski premijer Fredrik Rajnfeld na konferenciji za novinare.

Predsednik, šef diplomatije i generalni sekretar Evropskog saveta su tri ključne funkcije u EU prema Lisabonskom sporazumu o preustrojstvu Unije koji treba da stupi na snagu 1. decembra.

Rompaj: Glavno oruđe pregovaranje

Novoimenovani predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompij izjavio je da će glavno oruđe njegovog rada u narednom periodu biti pregovori i da će svoju funkciju obavljati konsultujući se sa svima s kim je potrebno, trudeći se da zadovolji interese svih članica EU.

"Samo je jedan profil moguć (za predsednika Saveta EU), profil dijaloga jedinstva i akcije. Kao predsednik Saveta slušaću pažljivo svakoga i trudiću se da svakome izađem u susret", rekao je van Rompij na konferenciji za novinare nakon samita.

Van Rompij je naglasio da će kao glavno oruđe u svom radu koristiti pregovore u kojima, kako je rekao, "ne sme biti poraženih" i dodao da je za to potrebno i da "institucije moraju raditi na optimalan način".

Novi predsednik neće imati nikakvu izvršnu ulogu, niti ovlašćenja da donosi bilo kakve odluke i njegov glavni zadatak će biti da priprema redovne samite Unije i kako piše u Lisabonskom ugovoru, njihov rad čini efikasnijim.

Britanski list "Indipendent" naveo je da će novi predsednik biti "glavni portparol Evropske unije".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво