Bivši šef CIA o Apisu: I danas postoje tajna društva poput "Crne ruke"

Nekadašnji direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Dojč rekao je da postoje mnoge grupe koje na tajne načine pokušavaju da utiču na vlade širom sveta, a kao primer iz istorije naveo je i "Crnu ruku".

Džon Dojč je za Nešenel interest rekao da postoji mnogo istorijskih primera grupa koje operišu unutar, pored ili protiv legitimno ili nelegitimno postavljenih vlada.

"Možda je najozloglašeniji primer efikasne 'duboke države' tajna organizacija 'Crna ruka'. Predvodio ju je šef srpske obaveštajne službe, pukovnik Apis, a ona je isplanirala zaveru za ubistvo austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, čime je počeo Prvi svetski rat", rekao je Dojč.

Istakao je da i danas "bez sumnje" postoje slična tajna društva, da u SAD i u drugim državama postoje grupe koje žele da tajno utiču na vladine aktivnosti.

"Takve grupe se služe konvencionalnim metodama kao što su lobiranje, doprinosi kampanjama i preko konvencionalnih i društvenih mreža utiču na to da se objavljuju njihove poruke", rekao je Dojč.

Mišljenja je, međutim, da mnogi u SAD zloupotrebljavaju termin "duboka država".

"Takve razmene reči na televizijskim programima, tvitovi iz Bele kuće i komentari u magazinima su veoma loši stubovi za gradnju teorije o postojanju zle 'duboke države'. Paranoične pristalice predsednika Trampa govore o tome kako nova 'duboka država' pravi organizovani otpor zaposlenih u federalnoj vladi odlučnih da podriju njegovo predsednikovanje. Ne treba da čudi što se mnogim vladinim radnicima, najviše u civilnim agencijama, ne dopada politika predsednika Trampa, naročito ona koja poziva na smanjenje budžeta. Ali prozvati ovakav otpor organizovanima je veoma nategnuto", smatra Dojč.

"Malo dokaza o postojanju 'duboke države'" 

Naveo je da je malo analiza ili dokaza koji se odnose na pitanje postojanja "duboke države".

"Možda je jednostavnije pitanje da li se poslednjih godina pojavilo više aktivnosti ili načina ponašanja koja se karakterišu kao da proističu iz 'duboke države' i da li takvo ponašanje ugrožava nacionalnu sigurnost. Sumnjam u obe te tvrdnje. Značajne pretnje sa kojima se danas suočava naša nacija – Iran, Severna Koreja, terorizam, konkurencija s Kinom i Rusijom – ne predstavljaju centralnu ulogu u narativu o 'dubokoj državi'", rekao je Dojč.

"Bavljenje navodnim novim i opasnim zaverama američkih obaveštajnih agencija ili nezadovoljnim osobljem u federalnoj službi ili Kongresu nije smrtonosna pretnja nacionalnoj bezbednosti ili stabilnosti. Ono što je važno jeste da prave terorističke pretnje sa kojima se nacija suočava imaju potpuno drugačije uzroke i načine na koje se sprovode i imaju drugačije sponzorstvo", dodaje Dojč.

Zaključio je da bi stanovnici Amerike trebalo više da se bave pitanjima koja direktno utiču na dobrobit zemlje: zdravstvena zaštita, klimatske promene, inovacija i realne pretnje po nacionalnu bezbednost.

broj komentara 25 pošalji komentar
(sreda, 14. feb 2018, 08:27) - anonymous [neregistrovani]

?

Srbi ubili i Kenedija. Samo CIA drzi jos u tajnosti dokumente

(sreda, 14. feb 2018, 07:12) - Marko [neregistrovani]

Oprez

Nesto se drugo valja iza brega.
Ovo ne treba svatiti Zdravo za gotovo.

(sreda, 14. feb 2018, 06:59) - anonymous [neregistrovani]

Ha,ha,ha!!!

To nema nikakve veze sa realnošću.
Da nije stvar obrnuta? Odnosno ða je ista organizacija prvo " ubila " Crnu ruku
a zatim Kralja.

Da je bilo Crne ruke, ubijeni Kralj bi umro prirodnom smrću kao princ, dok bi Djordje postao kralj, a ne bi bio proglasen ludim.

(sreda, 14. feb 2018, 03:54) - anonymous [neregistrovani]

Toliko ste crni ...

gospodo ,ako zasluzujete da se tako nazivate ,vi iz Amerike.Jadan ovaj svet ,posle drugog svetskog rata ,vi ste sve u crno obojili,....

(sreda, 14. feb 2018, 00:31) - anonymous [neregistrovani]

I ja se pitam

zasto bas Srbin? Princip nas je zavio u crno, to je cinjenica! Ako se znalo da je Srbija meta osvajnja, kako god, zasto se bi bas neki Srbin isao toliko daleko da ide na ruku onima koji su panirali da uvuku Srbiju u rat i uniste je? Zar nije trebalo da se spreci svaki incident???

(sreda, 14. feb 2018, 00:26) - anonymous [neregistrovani]

Pa CIA je znala jos 70 ih da ce se SFRJ raspasti u krvi!

Znali su odakle da pocnu (Milosevic i Tusjman) i gde ce da bude najkrvavije (BiH)! Samo vi mislite da su ameri glupi! Da su glupi, ne bi bili najveca vojna sila na svetu!

(sreda, 14. feb 2018, 00:22) - anonymous [neregistrovani]

Koliko ja znam istoriju

Srbi i Au monarhja su imala odlicne odnose u vreme Obrenovica...
KO je postavio Karadjordjevice, to je pitanje!

(utorak, 13. feb 2018, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

Znaju

Oni istoriju vrlo dobro
Ail je pričaju onako kako njima odgovara.

(utorak, 13. feb 2018, 19:18) - anonymous [neregistrovani]

Ваљда је јасније

@Zasto bas Srbin?

Да покушам да Вам објасним - да ли мислите да није било Рачка да америка не би напала Србију 99.? А сада знамо да Рачка није било а ми нападнути. Или Ирак? Зар онај Пауерс није млатарао на СБ УН флашицом са беби-пудером као доказом да је то ирачки сарин? Па напали Ирак, обесили Садама, уништили земљу. Због санкција против Ирака до рата само од глади и нестађице лекова је умрло за 15 година више од 1 милиона млађих од 18 година!!! Да ли да се сетимо како је почео Вијетнамски рат и лажног напада на амерички ратни брод? И тако можемо да ређамо у бескрај. Дакле да зајкључим, Аустра-угарска је много пре атентата донела одлуку о освајању Србије, а атентат је послужио само као повод. 

(utorak, 13. feb 2018, 18:08) - anonymous [neregistrovani]

Crna Ruka

Da je Deutch iole temeljnije proucio istoriju i fenomen Crne Ruke, znao bi da je Dimitrijevic (Apis), bio izrazito protiv ideje da se atentatima u Bosni pokusa ostvarenje "krajnjeg cilja" (ujedinjenje). Atentat je bio spontani gest mladih i slabo organizovanih fanatika, protiv realnih interesa tadasnje srpske drzave, i nema veze sa Crnom Rukom. S obzirom da je u arhivima britanskih sluzbi dosta kljucnog materijala, mogao je da se informise, ili je fake news ciljano data.