Mugabe podneo ostavku

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe (93) podneo je ostavku, javlja "Rojters".

Mugabe je ostavku podneo u pismu koje je pročitao predsedavajući parlamenta Džejkob Mubenda.

Mugabe je, kako prenosi AP, napisao da ostavku podnosi "odmah i dobrovoljno", kako bi imao "lagani prenos moći", nakon 37 godina vladavine. 

Kako navodi britanska agencija, poslanici su odluku Mugabea dočekali sa oduševljenjem.

Vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF saopštila je da će otpušteni potpredsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva preuzeti mesto lidera zemlje u narednih 48 sati, nakon ostavke predsednika Roberta Mugabea.

Lider vladajuće partije Lovemore Matuke izjavio je da Mnangagva, koji je napustio zemlju nakon što je otpušten, "nije daleko odavde", prenosi AP.

On je dodao i da se raduje predaji vlasti, tako da Mnangagva može brzo da počne da radi za zemlju. 

Ranije danas, parlament Zimbabvea započeo je postupak opoziva predsednika te zemlje, Roberta Mugabea.

Mugabe, koji je na vlasti od sticanja nezavisnosti Zimbabvea 1980. godine, bio je optužen da je dozvolio svojoj supruzi Grejs da uzurpira "ustavnu vlast" pokušavajući da se nametne kao njegov naslednik.

Na početku zasedanja, predsedavajući parlamenta rekao je da je postupak opoziva "bez presedana u istoriji nezavisnog Zimbabvea", navodi Bi-Bi-Si.

Predlog za opoziv Mugabea podržala je i vladajuća partija Zanu-PF.

Prethodno je Mugabe odbio da podnese ostavku uprkos tome što je vojska preuzela vlast i što su  građani izašli na ulice zahtevajući njegov odlazak sa funkcije.

Ambasada SAD u Zimbabveu pozdravila je ostavku Roberta Mugabea, a premijerka Britanije Tereza Mej rekla je da to predstavlja "priliku za novi put". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво