Surkov i Volker razgovarali u Beogradu o Ukrajini

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za RTS da su specijalni savetnik ruskog predsednika Vladislav Surkov i bivši ambasador SAD pri NATO-u Kurt Volker održali u Beogradu sastanak o primirju na istoku Ukrajine.

Ivica Dačić je rekao da je to pokazatelj promenjene i poboljšane spoljno-političke pozicije Srbije.

Kako je ranije najavljeno, izaslanici su se sastali da bi razgovarali o bržoj implementaciji sporazuma iz Minska kao i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Razgovor u Beogradu deo je mnogobrojnih multilateralnih napora da se taj konflikt reši.

Iz američke ambasade u Srbiji naveli su da je Beograd pogodno i gostoljubivo mesto za ovakvu diskusiju, preneli su ranije beogradski mediji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da, u ovom slučaju, pregovori nemaju za cilj postizanje bilo kakvih specifičnih rezultata.

"Ovo je proces sinhronizacije dve strane, pozicija, razmene infromacija", rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov, preneo je Tas.

Peskov je naveo da je, bez obzira na to, važno da Vašington dobije informaciju iz prve ruke od država, koje čine Normandijsku četvorku (Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina).

"Minsk" se odnosi na sporazum iz februara 2015. godine, potpisan u beloruskoj prestonici, kojim se traži prekid vatre u istočnom delu Ukrajine, Donbasu, te su određeni dalji koraci da se okončaju sukobi.

Ovo je drugi sastanak Volkera i Surkova, koga je predsednik Rusije Vladimir Putin delegirao za razgovore o sukubima u istočnoj Ukrajini.

Prvi put su razgovarali 21. avgusta ove godine u Minsku.

Volker je u međuvremenu odbio da se sastane sa Surkovom u Rusiji, a Surkovu je zabranjen ulazak u Evropsku uniju, u okviru sankcija Moskvi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 08. okt 2017, 02:25) - anonymous [neregistrovani]

Došli, otišli

... i nikome ništa...
Izabrani smo, onako.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">