Pjongjang pokazuje da je nuklearna sila, SAD i saveznici to teško prihvataju

Strahovi zbog krize na Korejskom poluostrvu jesu opravdani jer bi svaka jednostrana akcija u pravcu vojnog rešenja mogla da dovede do nebrojenih žrtava i materijalnog razaranja, kao i do poremećaja rasporeda snaga u tom delu sveta, kaže za RTS profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović.

Dragana Mitrović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, ukazala da se u tom delu sveta nalaze neke ekonomski, vojno i politički najvažnije države koje imaju različite stavove.

"Ali mi se čini da su ipak svi opredeljeni za mirni put i put pregovora, koji vodi do trajnog rešenja", rekla je Mitrovićeva.

Kao je navela, izgleda da se svi plaše da bi unutrašnji problemi u SAD mogli da navedu američkog predsednika da posegne za tzv. lakim rešenjem, "koje u ovom slučaju nije lako".

Dragana Mitrović kaže da Severna Koreja pokazuje da je postala nuklearna sila i želi da bude priznata kao takva.

"To je poruka koju SAD i saveznici teško prihvataju jer su negirali realno stanje na Korejskom poluostrvu poslednjih dvadesetak godina", kaže Mitrovićeva.

Ukazuje da Rusija i Kina nisu saglasne sa daljim sankcijama prema Pjongjangu jer su one već oštre i pogodile su Severnu Koreju.

To što američki predsednik Donald Tramp pominje da bi sve zemlje koje trguju sa Severnom Korejom mogle da se nađu pod američkim sankcijama, profesorka Mitrović smatra apsurdnim jer bi se na taj način pod sankcijama našli Japan i Kina, što bi otvorilo novi front suprotstavljanja.

Profesorka FPN-a ističe da Rusija smatra da bi dalja izolacija Severne Koreje predstavljala "guranje na ivicu ambisa" a u tom slučaju potezi očajnika postaju neželjeni i loši.

Komentarišući ulogu Kine, Mitrovićeva je rekla da Peking godinama trpi pritiske zapadnih saradnika jer je najveći davalac humanitarne pomoći Severnoj Koreji i ogroman procenat severnokorejske trgovinske razmene se odvija sa Kinom.

Međutim, kako kaže, Kim Džong Un za razliku od oca i dede ne veruje naročito kineskim liderima i želi da se osamostali. Zbog toga je uticaj Pekinga skroman, iako ga ima, a Mitrovićeva smatra da je za Kinu to postalo veliki balast jer ne može da kontroliše severnokorejski režim.

Govoreći o 9. septembru, nacionalnom prazniku u Severnoj Koreji, Mitrovićeva kaže da ne možemo znati šta će se dogoditi, ali dodaje da se može očekivati lansiranje neke rakete.

"Zbog zapaljive situacije, strepimo od tog datuma, ali ključno je da akteri pokažu uzdržanost jer su pregovori put za rešenje krize", kaže Dragana Mitrović.

Zaključuje da će ishod biti dalje naoružavanje jer Japan nabavlja novi sistem odbrane, a SAD će tu proći kao dobar trgovac. Takođe, Južna Koreja, koja je pod pritiskom Kine zaustavila razmeštanje sistema THAAD, sada će to nastaviti i zbog toga se trka u naoružanju u tom delu sveta nastavlja.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 06. sep 2017, 20:18) - Sasa [neregistrovani]

naravno

Naravno, i tek ce!!!

(sreda, 06. sep 2017, 18:32) - anonymous [neregistrovani]

Kad se sjetim

Srednje skole...uvjek je bila ekipa "opasnih"momaka koji docekuju i premlate "neposlusnog"..a ostali sa strahom promatraju nadajuci se da nisu sljedeci na redu.........I gle cuda ekipa kad tad "nagazi"malo tvrdi orah..pa nekad i zube polome...tada i ostali osjete zadovoljstvo i djelic slobode.....

(sreda, 06. sep 2017, 12:11) - Воронцов [neregistrovani]

САД би желеле да једине имају нуклеарно оружје

Они би били задовољни да сада као и 1945. једини имају нуклеарно оружје. Они су већ у децембру 1945. имали план како да баце нуклеарне бомбе на Совјетски Савез. А само око два месеца пре тога били су ратни савезници са Совјетским Савезом?

(sreda, 06. sep 2017, 12:07) - bata [neregistrovani]

zar samo oni imaju pravo

amerikanci su dali pakistanu atomsku bombu i izraelu.... pa kad oni mogu da je imaju ne vidim problem da je imaju severna koreja , iran itd.

(sreda, 06. sep 2017, 10:39) - глас разума [neregistrovani]

САД сад жању све оно што су деценијама сејали...

... у Либији, Сирији, Ираку, Авганистану, па и бившој Југи, Јемену, Сомалији, итд.  

(sreda, 06. sep 2017, 09:09) - Dragan S [neregistrovani]

Misljenje

Ovakva misljenja nisu za potcenjivanje jer sagledavaju sitaciju vrlo kompleksno i realno , ali oni koji bi to trebali da cuju trebali bi da se zamisle i da pokusaju resiti ovaj problem kroz pregovore jer je ocigledno da im situacija ne odgovara i da moraju priznati da su se vremena promenila i da sada imaju problem sa mnogo opasnijim protivnikom koji moze da uzvrati udarac koji ce mnoge da zaboli.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">