Oko 5.000 vatrogasaca gasi nove požare u Portugaliji

U centralnoj Portugaliji koja je prošlog meseca pretrpela katastrofalne požare, danas su izbili novi šumski požari koje gasi oko 5.000 vatrogasaca.

Najveći požar je u blizini grada Serte, a prema izveštajima portugalske televizije, napore u gašenju vatrene stihije su uložili i stanovnici koji su vatru gasili baštenskim crevima, prenosi AFP.

"Vetar snažno duva i otežava borbu protiv požara koji bi mogao da se proširi", izjavila je portparolka Civilne zaštite Patricia Gaspar koja je pozvala stanovnike da ostanu mirni.

Oko 700 vatrogasaca uz pomoć kanadera gasi požare širom oblasti Serta, dok skoro 600 drugih pokušava da se izbori sa vatrom koja je izbila u nedelju u blizini grada na obali reke Koimbre.

Kako se navodi, šumski požari predstavljali su pretnju i za dva sela u centralnom delu zapadne Portugalije.

Novi požari usledili nakon kraćeg zatišja posle uzastopnih koji su zahvatili zemlju ovog leta.

Sredinom juna, ogroman požar je izbio u Pedrogao Grandeu na oko 20 kilometara južno od Serte, a zatim se proširio na okolna mesta.

U tom katastrofalnom požaru, koji je buktao pet dana, poginule su 64 osobe, a povređeno više od 250, među kojima je veliki broj bio zaglavljen u svojim automobilima pokušavajući da pobegne, podseća agencija.

Nakon toga, u Portugaliji je usvojen novi zakon kojim bi se smanjio broj eukaliptusnih zasada, nakon što je utvrđeno da su te visoko zapaljive biljke bile uzrok smrtonosnih požara.

broj komentara 0 pošalji komentar