Kongres traži izveštaje o vojnoj saradnji Srbije i Rusije

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je meru kojom traži od Ministarstva odbrane izveštaje o rusko-srpskoj vojnoj saradnji, saopštio je visoki član Komiteta za spoljna pitanja Predstavničkog doma Eliot Endžel, prenosi "Sputnjik".

"Mera koju je Predstavnički dom danas usvojio deo je Zakona o nacionalnoj odbrani 2018.", saopštio je Eliot Endžel u petak.

On je naveo da je Rusija nedavno poklonila Srbiji oružje vredno 600 miliona dolara, uključujući šest borbenih aviona mig-29 "Fulcrum", 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2.

Ovaj kongresmen iz države Njujork napominje da Srbija sada traži sisteme protivvazdušne odbrane S-300 ruske proizvodnje.

"Iskreno, sve me više brinu izbori koje Beograd pravi kad je reč o vojnim i bezbednosnim pitanjima. Zato sam i napisao današnji amandman", rekao je Endžel.

Kako je objasnio, SAD moraju da pažljivije analiziraju rusko-srpske vojne veze i procene njihove posledice po američku nacionalnu bezbednosnu politiku i članstvo Srbije u NATO-vom Partnerstvu za mir, kao i posledice po susede Srbije.

Endžel je zaključio da će predstojeći sastanak američkog potpredsednika Majka Pensa s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedeljak biti dobra prilika da SAD iznesu svoju zabrinutost zbog pravca u kom Beograd ide kad je reč o bezbednosnoj politici, navodi Sputnjik.

broj komentara 20 pošalji komentar
(nedelja, 16. jul 2017, 10:57) - anonymous [neregistrovani]

pa

ja ne znam sta ocekuju, da nam otimaju zemlju, da nas proglasavaju za genocidan narod, da nas ponizavaju kako god stignu i ubijaju nasu decu, a mi da saradjujemo sa njima i sve da im damo, prave razloge srpskog priblizavanja rusiji trebaju da traze u svojoj spoljnoj politici u zadnjih 30 godina, mi srbi nismo mazohisti

(nedelja, 16. jul 2017, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

O, blago nama,

Amerika opet zabrinuta za Srbiju!!

(subota, 15. jul 2017, 22:00) - anonymous [neregistrovani]

Ko je Eliot Endzel?

Eliot Endzel je poznati albanski lobista, tako da ovu njegovu inicijativu treba posmatrati u tom kontekstu.

(subota, 15. jul 2017, 16:49) - anonymous [neregistrovani]

I, mi trazimo "izvestaj", o vojnoj saradnji, izmedju.....

......SAD - e, Hrvatske i Albanije!?

(subota, 15. jul 2017, 16:25) - Miro [neregistrovani]

Pretnja...

Srbija nikome nepreti.. Niti je ikom pretnja, pogotovo Americi...

(subota, 15. jul 2017, 14:54) - anonymous [neregistrovani]

posteno

Direktno, otvoreno i posteno. Bez rukavica i uvijanja. I bilo je vrijeme da kazu sta hoce a ne da nas uslovljavaju preko nekih sitnica.

(subota, 15. jul 2017, 14:49) - Miki [neregistrovani]

Posledice.

Veliki su toliko veliki da gotovo nikada ne razmišljaju o posledicama.Nisu razmišljali kada su poveli rat protiv Vijenama.Arogancija je to.Ni Kajzer nije razmišljao kada je gurnuo svet u Veliki rat.Dvadesetpet godina nas Amerika (i ostale podguzne muve) kinje i maltretiraju i uvek podržavaju sve naše neprijatelje.Došli su sami dotle da moraju da brinu zbog male Srbije.Strašno ih brine Niš.I treba da ih brine,jer znaju oni ako nas budu još više pritisli mi jednostavno moramo da se okrenemo nekome ko nas podržava.U tom slučaju znaju Ameri da Niš može da postane Kaljingrad za 15 dana.Pa neka i dalje hvale hrvatsku "oluju",podržavaju tkzv.državu Kosovo,a ovamo se pitaju zašto su Srbi zlopamtila.Jer oni stvarno misle da smo mi budale.Možda i jesmo ,ali druge nam nema.

(subota, 15. jul 2017, 14:33) - Aurelian [neregistrovani]

Pretnja

Dame i gospodo,

za njih je svaka drzava pretnja koja bi bila u stanju da se odbrani od njihove agresije

(subota, 15. jul 2017, 14:27) - anonymous [neregistrovani]

Mentalno zabrinjavajuće

Odbrambena moć Srbije ugrožava nacionalnu bezbednost Amerike?
Oni se osećaju ugroženim ne samo od onih koji mogu da im vojno pariraju i oružjem za napad, već i od svih koji iole mogu da se brane. Neverovatno je kako, recimo, svuda u svetu sistem S-300 ili S-400 koje je odbrambeni vide kao pretnju po sebe. Znači po pretnju na njihovu eventualnu agresiju.

(subota, 15. jul 2017, 12:44) - Sloba [neregistrovani]

Izgovor za kontrolu planete!

Pod izgovorom o " Americkoj Nacionalnoj Bezbednosti" SAD ima ustavno pravo da slomi noge svakoj drzavi koja NA BILO KOJI NACIN ugrozava njihovu nacionalnu bezbednost! Cak ako im stojis na putu da na neki nacin zarade pare na tebi i onda si im pretnja za njihovu nacionalnu bezbednost, kao sto su bile sve nedavno demolisane drzave u zanjih ±30god, ukljucujuci i SFRJ!