Teroristički napad u Londonu – sedmoro mrtvih i desetine povređenih, napadači ubijeni

Najmanje sedam osoba je ubijeno a 48 je ranjeno u terorističkom napadu u centralnom Londonu. Najpre je kombi uleteo među pešake na Londonskom mostu, a zatim su se napadači iz vozila uputili na obližnju pijacu i naoružani noževima napali prolaznike, navodi Bi-Bi-Si. Policija ubila troje napadača. Treći incident u Voksholu ne karakteriše se kao terorizam. Obustavljena kampanja za nacionalne izbore.Ubrzano istražujemo stravične napade, poručila premijerka Tereza Mej.

12.20 – Zasad nema podataka o srpskim žrtvama u Londonu, kažu u Ambasadi Srbije u tom gradu.

10.45 – Registrovana i sedma žrtva, javlja Bi-Bi-Si

9.30 – Sazvan je hitan sastanak vladinog bezbednosnog komiteta Kobra. 

8.35 – Napadači su nosili lažne eksplozivne prsluke, navode iz Skotland jarda. Konzervativci obustavili kampanju za opšte izbore. 

8.00 – Među povređenima je i jedan policajac. Njegovo stanje je ozbiljno, ali on nije životno ugrožen.

7.15 – Policija potvrdila da je ubijeno šest osoba a da je najmanje 30 osoba povređeno u napadima. Troje napadača ubijeno. Službe pretražuju Temzu u slučaju da je neko sa Londonskog mosta upao u reku, javlja Bi-Bi-Si.

3.30 – Objavljena fotografija na kojoj se vidi beli kombi, kojim su, najverovatnije, napadači upali među pešake.

2.50 – Policija je najverovatnije ubila dva napadača, dok je još troje u bekstvu, javlja San.

2.35 – Zvaničnih informacija o broju povređenih nema, a britanski mediji javljaju da je na ulici desetine ranjenih. Samo je u hotelu "Liverpul strit" zbrinuto 20 osoba.

2.00 Incident sa noževima u Voksholu nije povezan sa napadima kod mosta.

1.45  Ove stravične događaje tretiramo kao potencijalni teroristički akt, kaže premijerka Tereza Mej. Policija potvrdila da su na Londonskom mostu i na obližnjoj pijaci izvršeni teroristički napadi.

1.20 – Potvrđen napad na pijaci "Borou". Očevici kažu da su videli tri osobe sa velikim noževima kojima su ubadali ljude, prenosi Bi-Bi-Si

00.50 – Registrovan još jedan incident u južnom Londonu. Policija traga za tri osobe, za koje se sumnja da su naoružane, prenose britanski mediji.

00.30 – Među povređenima je i onih sa ubodnim ranama, javlja Bi-Bi-Si.

Život je izgubilo sedam osoba, a 48 je povređeno u terorističkom napadu koji se desio u centralnom Londonu kada su napadači kombijem uleteli među prolaznike na Londonskom mostu, a zatim izboli ljude na obližnjoj pijaci "Borou".

Za sada nije poznato koliko su ozbiljne povrede zadobili ranjeni u napadu.

Prvi napad dogodio se oko 22.15, kada je policija primila poziv da je beli kombi uleteo među pešake na Londonskom mostu. Vozilom je, kako javlja reporter Bi-Bi-Sija, upravljao muškarac.

Jedan od svedoka kaže da je video beli kombi kako ide na pešake, dok je drugi rekao da je kombi udario pet do šest ljudi.

Ubrzo nakon toga, napadači su izašli iz kombija i uputili se ka obližnjoj tržnici "Borou" i prolaznike napali noževima. Očevici kažu da su videli tri napadača koji su nosili velike noževe.

Policija je osam minuta od prvog poziva ubila troje napadača, navodi Bi-Bi-Si pozivajući se na informacije iz policije. 

"Osumnjičeni su nosili nešto što je izgledalo kao eksplozivni prsluk, ali je kasnije utvrđeno da je reč o prevari", rekao je zvaničnik iz policije Majk Rouli.

U isto vreme, registrovan je još jedan slučaj napada noževima u Voksholu, ali je utvrđeno da on nije povezan sa napadima na Londonskom mostu i pijaci. U Voksholu se, inače, nalazi sedište britanske obaveštajne službe MI-6.

Lodonska policija saopštila je da su incidenti na Londonskom mostu i pijaci "Borou" proglašeni za terorističke napade, prenosi Rojters.  

Očevici, koji su se nalazili na Londonskom mostu u trenutku kada se dogodio napad, navode da se kombi popeo na trotoar i gazio ljude s leđa.

"Video sam tri čoveka sa nečim što je ličilo na eskplozivne pojaseve. Nisu izgledali baš ubedljivo pa se nisam mnogo uplašio. Jedan policajac je pokušavao da stoji između nas i napadača a oni su izgledali kao da ne znaju šta bi uradili dalje, samo su trčali naokolo, valjda su jurili ljude. Onda je došlo još policajaca. Sasavim su ih opkolili i na kraju su ih upucali", ispričao je jedan očevidac.

Onima koji su se zatekli na mestima napada, policija je preko društvenih mreža poručila da beže na sigurno, da se sakriju, isključe zvuk i vibraciju na mobilnim telefonima i da pozovu policiju čim procene da je to bezbedno.

U međuvremenu, ljudi koji žive u blizini su na Tviteru ponudili pomoć svima koji su se zadesili na mostu u trenutku napada.

Vlasti su putem Tvitera objavile da su tokom noći tri londonske bolnice bile blokirane kako bi "pacijenti, rodbina (ranjenih) i osoblje bili bezbedni".

Londonski most bio je zatvoren u oba pravca, kao i pojedine stanice javnog prevoza.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan osudio je napad kao "svestan i kukavički napad na nevine Londonce". 

Bela kuća je objavila da američki narod saoseća sa britanskim i ponudila je pomoć svojih bezbednosnih snaga. Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je saučešće i ponudio pomoć.

Odgovornost za napad još niko nije preuzeo, ali, kako javlja Bi-Bi-Si, pristalice Islamske države slave na društvenim mrežama.

Zbog napada britanski političari obustavili su nacionalnu kampanju za prevremene parlamentarne izbore 8. juna, objavio je na Tviteru urednik političke rubrike ITV Robert Peston, prenosi Rojters.

"Od ovog trenutka političari će danas obustaviti nacionalnu kampanju, ali će lokalna kampanja biti nastavljena", tvitovao je Peston.

Veliku Britaniju je 22. maja zadesio teroristički napad u kojem su, na kraju koncerta američke tinejdž-zvezde Arijane Grande u Mančesteru, ubijene 22 osobe, među kojima je bilo i dece. Ranjeno je više od 100 osoba, a neke od njih su i dalje u kritičnom stanju. Za taj napad odgovornost je preuzela Islamska država.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво