Uhapšeno 11 članova "mančesterske mreže", ima ih još?

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Amber Rad rekla je da su članovi "mančesterske mreže", bombaša-samoubice Salmana Abedija koji je u Mančesteru izvršio napad usmrtivši 22 osobe, možda još na slobodi.

Policija je saopštila da je uhapsila veliki broj onih koji su bili deo mreže iza bombaškog napada u Mančester Areni, a da je u subotu uhapšeno još dvoje.

Na pitanje da li su možda neki članovi mreže još na slobodi, Amber Rad je odgovorila da za to postoji mogućnost.

"Potencijalno. Ovo je operacija koja je u toku. U pritvoru je 11 osoba, a operacija je i dalje zaista u punoj brzini na neki način", rekla je Radova za Bi-Bi-Si.

Britanska policija je saopštila je da je uhapsila 25-godišnjeg muškarca, osumnjičenog da ima veze sa samoubilačkim napadom izvedenim u Mančesteru.

Policija je uhapsila osumnjičenog na Old Trafordu, u istočnom delu grada, preneo je AFP.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je razvoj događaja tokom istrage o bombaškom napadu značio da su obaveštajni stručnjaci doneli odluku da smanje nivo pretnje sa "kritičnog" na "ozbiljan".

Policija je ranije danas objavila fotografije sa bezbednosnih kamera 22-godišnjeg Britanca Abedija.

Veruje se da je Abedi sklopio bombu u svom stanu u centralnom delu Mančestera, a britanski zvaničnici su potvrdili da se on nedavno vratio iz Libije gde je, prema ranijem pisanju Independenta, verovatno prošao obuke u kampu Islamske države u kom su se nalazili i drugi ekstremni islamisti koji su planirali napade na Evropu.

Kako agencija podseća, Abedi je bio poznat britanskim bezbednosnim službama i pre bombaškog napada, ali Radova nije želela da govori o tome.

Na pitanje o broju potencijalnih ekstremista o kom je vlada zabrinuta, Radova je rekla da službe bezbednosti razmatraju 500 različitih mogućih planova za napad koji uključuju 3.000 "na vrhu liste" (najopasniji) i još 20.000 ispod, navodi agencija.

broj komentara 0 pošalji komentar