Abedi napadom želeo da se osveti za ubistvo prijatelja?

Salman Abedi, osumnjičeni za napad u Mančesteru, prošle godine rekao da želi da se osveti zbog ubistva svog prijatelja koga su Englezi napali u tom gradu, tvrdi izvor blizak njegovoj porodici.

Abedijev prijatelj, takođe libijskog porekla, umro je pošto su ga britanski mladići uboli nožem u maju 2016. u Mančesteru, naveo je taj izvor koji je želeo da ostane anoniman. Njima se još uvek sudi.

"Taj incident je probudio gnev među mladim Libijcima u Mančesteru, a naročito kod Salmana, koji je jasno izrazio želju da se osveti", dodao je on, prenosi AFP.

"Uspeli smo da smirimo mlade ljude u naseljima koji su verovali da su oni mete zbog toga što su muslimani. Ali izgleda da Salman nije zaboravio incident", rekao je taj izvor.

Neimenovani izvor navodi i da je lično razgovarao sa Salmanom i pokušao da ga ubedi da je to što želi da učini krivično delo.

Abedijev otac bio član militantne grupe protiv Gadafija

Portparol libijske policije Ahmed bin Salem rekao je da je otac osumnjičenog za bombaški napad u Mančesteru Ramadan Abedi bio je član militantne Libijske islamističke borbene grupe (LIFG), koja je navodno bila povezana sa Al Kaidom.

Policija sa sedištem u Tripoliju uhapsila je Abedijevog oca i brata, posle napada u Mančesteru u ponedeljak kada je ubijeno dvadeset dvoje ljudi, a za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Bežeći od režima Muamera Gadafija, koji ga je tražio zbog veza sa tom grupom, Ramadan Abedi je došao u Britaniju, da bi se 2011. godine vratio u Libiju i pridružio pobuni kojom je Gadafi zbačen s vlasti, prenose britanski mediji.

LIFG je osnovana 1995. godine sa ciljem da se bori protiv Gadafijevog režima, a u međuvremenu je rasformirana.

"Posle Gadafijevog ubistva, Abedi je radio u policiji u Tripoliju", rekao je Bin Salem, prenosi AFP.

Naveo je da je istraga u toku i da releventne službe ispituju Abedija zbog čega ne može da iznese više detalja.

Neki članovi LIFG su navodno zadržali veze sa Al Kaidom.

Međutim, Al Kaida je 2007. godine objavila da se LIFG pridružio njenim redovima što je ova grupa kasnije demantovala tvrdeći da nema veze ni sa jednom međunarodnom terorističkom organizacijom.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 25. maj 2017, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

istina

ovde ima istine, sever Engleske je vrlo brutalan. Mladost ne razmislja puno, lako plane. Setimo se pre par godina London je bukvalno goreo zbog ubistva meleza. Gine se u UK svaki dan. Neko od noza neko od batina ili pistolja, ima i naletanja na pesake sa autom... na zatvor se ceka kao kod lekara, ima lista cekanja. Ima 85.000 mesta u zatvorima a cuvara 36.500.

(četvrtak, 25. maj 2017, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

Ето, ту је пукотина!

Верујем ја да су истрага и процес против убица тог младића сасвим уредни и у складу са демократском устројством Британије и да би били исто спроведени и у обрнутом случају. Међутим...

Реакција јавности није иста! Кад имигранти почине нешто, о томе се данима прича на телевизији и друштво јавно саосећа са пријатељима и родбином жртава. Кад су имигранти жртве, шира заједница се не осећа позваном да реагује. Пошто Абедија, у његовом болу, није тешила заједница у којој је рођен и којој је можда мислио да припада, окренуо се једној другој заједници, која га је прихватила и злоупотребила!