Tramp papi: Neću zaboraviti ono što ste mi rekli

U Apostolskoj palati u Vatikanu održan je sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i pape Franje. Tramp je obećao papi nakon susreta da neće zaboraviti ono što mu je papa rekao.

Delovalo je da je Donaldu Trampu bilo nelagodno dok je ulazio u mali lift, koji ga je odveo na treći sprat Apostolske palate, prenosi Rojters.

Susretu pape i Trampa prisustvovali su nadbiskup Georg Gensvajn, zatim Trampova supruga Melanija i njegova kćerka Ivanka sa suprugom Džaredom Kušnerom, inače savetnikom Bele kuće za trgovinu i Bliski istok, zatim savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Herbert Rejmond Mekmaster i savetnica Hop Hiks i pomoćnik Den Skavino.

Tramp i papa su razgovarali jutros oko pola sata, preneo je AP.

Američki predsednik i papa Franja razmenili su poklone nakon susreta u Vatikanu.
Papa Franja je poklonio američkom predsedniku tri svoja glavna učenja, koje uglavnom uvek poklanja šefovima država koji ga posećuju, i skulpturu maslinovog drveta, koje simbolizuje mir.

Tramp je delovao mnogo opuštenije nakon susreta i sa osmehom na licu rekao da bi nam mir svima bio od koristi, preneo je Rojters.

Tramp je papi na poklon doneo knjige Martina Lutera Kinga i rekao mu da se nada da će uživati u njima.

Pojedine glavne teme sadržane u tim učenjima žestoko su suprotstavljene Trampovoj politici i obećanjima datim tokom predizborne kampanje, posebno na polju zaštite životne sredine i nejednakosti u prihodima.

Tramp i papa su se sastali u Apostolskoj palati u Vatikanu i kako je prenela američka novinska agencija, oni su se rukovali, a moglo se čuti da je američki predsednik rekao da je "velika čast" biti u Vatikanu, da bi potom pozirali fotografima.

Sastanak Trampa i pape održan je iza zatvorenih vrata.

Trampova supruga Melanija je ovom prilikom, za razliku od posete Saudijskoj Arabiji, nosila maramu na glavi, što je u skladu sa protokolom Vatikana.

Američki predsednik je doputovao u Italiju nakon što je završio posetu Izraelu.

"Tramp i papa ne dele iste stavove"

Agencija Rojters navodi da Tramp s papom ne deli iste stavove povodom migracija, klimatskih promena i islama.

Britanska agencija podseća da je Tramp pre četiri godine kritikovao papu, nekoliko dana nakon što je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, jer se vratio u crkvenu rezidenciju, gde je odseo u Rimu, kako bi lično platio račun.

"Ne sviđa mi se da vidim kako papa čeka na recepciji hotela kako bi platio svoj račun. To nije nešto što nalikuje papi", naveo je Tramp na svom Tviter nalogu 19. marta 2013. godine.

Profesor teologije i verskih studija na Univerzitetu Viljanova u SAD Masimo Fađioli vidi prvi sastanak Trampa sa papom kao "trenutak istine".

"Razlike su stvarne i nisu ih izmislili mediji, kao što pojedine Trampove pristalice tvrde", smatra Fađioli.

Prošle godine, odgovarajući na pitanje o stavovima tadašnjeg predsedničkog kandidata o imigraciji i nameri da izgradi zid duž granice SAD sa Meksikom, papa Franja je rekao da čovek koji razmišlja o gradnji zidova, a ne mostova "nije hrišćanin".

Tramp, koji je odrastao u prezbiterijanskoj porodici, ali ne odlazi redovno u crkvu, ocenio je da je sramno da papa dovodi u pitanje njegovu veru.

Nakon što je izabran za američkog predsednika, Tramp je prekinuo sa opaskama, dok ljudi bliski papi Franji kažu da on nije zlopamtilo i da želi da okrene novu stranu, ističe britanska agencija.

Ranije ovog meseca, papa Franja je rekao novinarima da će biti iskren sa Trampom uprkos njihovim međusobnim razlikama.

Papa Franja je rekao da neće pokušati da ubedi Trampa da ublaži svoju politiku prema imigrantima i pitanju životne okoline kada se budu sreli, već da želi da sa njim nađe zajednički stav u pravcu saradnje ka postizanju mira.

"Nikada ne donosim sud o nekome dok ga ne saslušam", rekao je papa, prenosi AP.

Novinarima je na povratku iz Portugalije rekao da će sa poštovanjem saslušati Trampa i ono što on ima da kaže, i da će mu iskreno reći šta ima.

Tramp će provesti manje od 24 sata u Italiji, pre nego što odleti za Brisel gde će razgovarati sa liderima Evropske unije i NATO-a.

On će se vratiti u četvrtak u Italiju kako bi prisustvovao samitu Grupe Sedam industrijski razvijenih zemalja.

Tramp se nalazi na prvoj inostranoj turneji od kada je preuzeo dužnost predsednika, a prethodno je posetio Saudijsku Arabiju i Izrael.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 24. maj 2017, 16:35) - Miki [neregistrovani]

Razumevanje

Svi imaju svoje zivote i poglede.Kako resavati probleme.
Predsednik Tramp je bogat covek i koji se nikada nije lazno predstavljao.On veoma dobro zna i da reklamira bogatstvo.Dok Papa je covek koji jeste bogat ali nije mu to u prvom planu..pa tako da su oni razlicite osobe.Ali kada takve osobe razmene svoja vidjenja u potrazi za resenjima onda resenje cesto bude kvalitetno.Jedno je sigurno..obojca dobro poznaju ljude.!