Racije nakon napada u Mančesteru, poznat identitet bombaša, uhapšen 23-godišnji muškarac

Bezbednosni zvaničnici istražuju napad u Mančesteru u kojem su poginule 22 osobe a povređeno je 59. Policija saopštava da je reč o bombašu-samoubici a britanska premijerka navodi da je on birao vreme i mesto kako bi izazvao maksimalnu štetu. "Si-Bi-Es njuz" javlja da je napadač 23-godišnji Salman Abedi. Uhapšen muškarac koji se dovodi u vezu sa napadom. Džihadisti Islamske države preuzeli su odgovornost. Traje potraga za nestalima posle eksplozije. Identifikovane prve žrtve.

17.30 – Poljsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da među osobama, koje se vode kao nestale posle napada u Mančesteru, ima Poljaka, ali nije navelo koliko.

16.10 – Muškarac osumnjičen za samoubilački bombaški napad je identifikovan kao 23-godišnji Salman Abedi, objavio je Si-Bi-Es njuz.

15.30 – Policija je izdala naloge za hapšenja, jedan u Volej Rendžu, a drugi u Folovfildu gde je izvršena kontrolisana eksplozija u okviru istrage o napadu u Mančesteru.

14.40 – Džordžina Kalander (18) je prva identifikovana žrtva, a druga je osmogodišnja devojčica Safi Rouz Rusos iz Lankašira.

14.00 – "Svi u MI-5 su izrevoltirani degutantnim terorističkim napadom u Mančesteru", rekao je generalni direktor MI-5 Endru Parker i dodao da će ostati fokusirani u brojnim trenutnim operacijama, radeći šta je u njihovoj moći da se bore protiv pošasti terorizma.

12.55 – Uhapšen 23-godišnji muškarac koji se dovodi u vezu sa napadom u Mančesteru, saopštila je policija, prenosi Bi-Bi-Si

12.05 – Jedan terorista je detonirao improvizovanu eksplozovnu napravu birajući vreme i mesto kako bi izazvao maksimalnu štetu, saopštila premijerka Tereza Mej i dodala da službe znaju identitet ubice, ali još nisu spremne da ga objave.

12.00 – Bivši šef odeljenja za borbu protiv terorizma kaže za Bi-Bi-Si da je napad izveden prilično profesionalno i dodaje da bi bio veoma iznenađen ako se ispostavi da je u njemu učestvovala samo jedna osoba.

Među nastradalima u Mančester areni ima i dece – identifikovano je telo osmogodišnje devojčice Safi Rouz Rusos. Eksplozija se dogodila na koncertu američke pevačice Arijane Grande. Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

Sazvan je sastanak komiteta britanske vlade za vanredne situacije. Nakon sastanka, britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da policija i bezbednosne službe znaju identitet osumnjičenog bombaša-samoubice.

Mejova je, govoreći ispred zvanične rezidencije u Dauning stritu, kazala da zvaničnici još nisu spremni da objave identitet napadača, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, napadač je sam izveo napad, ali još nije jasno da li mu je neko pomagao u pripremi tog napada.

Si-Bi-Es njuz je u međuvremeno objavio da je osumnjičen za samoubilački bombaški napad identifikovan kao 23-godišnji Salman Abedi.

Nove policijske informacije ukazuju na to da je napadač koristio eksplozivnu napravu koju je napravio on ili neko od eventualnih pomagača.

Na Tviteru su se pojavile i poruke u kojima se navodi da je eksplozija u Mančesteru osveta Islamske države za napade na decu u Mosulu i Raki.

Mediji prenose da je pretnja o mogućem napadu najavljena na Tviteru četiri sata pre koncerta, još u 18 sati i 30 minuta.

Policijski zvaničnik u Mančesteru je izjavio da policija eksploziju tretira kao "teroristički napad" i da veruje da je napadač delovao sam, imao improvizovanu napravu i da je poginuo u eksploziji.

Ulice oko Arene, u kojoj se dogodio teroristički napad, zatvorene su. Na terenu je i dalje veliki broj pripadnika policije i antiterorističkih jedinica.

"Stajali smo dijagonalno od mesta gde se to dogodilo i pre poslednje pesme, kada je pušten helijumski balon, odjeknuo je prasak i pogledali smo se... i to je situacija koju ti vidiš samo u vestima. Nismo verovali da se to dešava nama. Onda smo mislili da je to od balona, ali odjednom smo čuli vrištanje. Počelo je panično bežanje, ljudi su padali jedni preko drugih", kaže jedan od svedoka.

Minutom ćutanja britanska kraljica Elizabeta II odala je počast žrtvama samoubilačkog bombaškog napada u Mančesteru.

U pratnji supruga princa Filipa, sina princa Čarlsa i njegove supruge Kamile, kraljica je, uz intoniranje britanske himne, zastala na vrhu stepenica Bakingemske palate i odala poštu žrtvama terorističkog napada, prenosi AP.

Svetski lideri izražavaju saučešće i solidarnost s britanskim narodom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво