Mogerinijeva pozvala Džaferija da se izdigne iznad partije

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini tokom sastanka u Briselu sa predstavnikom stranke Albanaca u Makedoniji DUI Taljatom Džaferijem pozvala ga je da bude "predsedavajući parlamenta koji će se izdići iznad pristrasne i interetničke politike", prenosi MIA.

"Tokom razgovora, Federika Mogerini ponovila je snažnu osudu prošlonedeljnog nasilja u parlamentu čije su mete bili poslanici i novinari. Ona je pozdravila izbor Taljata Džaferija za predsedavajućeg skupštine koji je izvela poslanička većina i naglasila da je to uloga za koju je neophodno da bude iznad partije i interetničke politike", stoji u saopštenju iz kabineta Mogerinijeve.

U njemu se navodi i da je ona navela da "predsednik skupštine radi u korist svih građana i zajednica".

"EU je spremna da radi sa njim, parlamentom i svim drugim institucijama radi nastavka Urgentnih reformskih prioriteta kao i primene Sporazuma iz Pržina. Visoka predstavnica i predsedavajući takođe su gledali u ono što predstoji. EU očekuje od svih političkih partija da se konstruktivno angažuju u političkom procesu, uključujući i onaj oko formiranje vlade, kao i u radu novog parlamenta", navedeno je u saopštenju.

Makedonska agencija podseća da je Mogerinijeva priznala Džaferija kao predsedavajućeg Sobranja tokom incidenta koji se desio 27. aprila kada su Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i DUI održali paralelnu parlamentarnu sednicu na kojoj su ga izabrali za predsedavajućeg, nakon čega su demonstranti upali u zgradu Sobranja.

Navodi se da je Džaferi u međuvremenu ušao u kabinet i čeka da bude registrovan kao predsedavajući parlamenta u Službenom glasniku Makedonije.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">