Klaus potpisao Lisabonski ugovor

Nakon što je Ustavni sud Češke presudio da je Lisabonski ugovor u skladu sa ustavom, predsednik Vaclav Klaus potpisao Ugovor i time završio njegovu ratifikaciju u Češkoj, kao poslednjoj zemlji EU koja je to učinila.

Lisabonski ugovor EU kao celina i u pojedinim članovima koje je jesenas žalbom napala grupa 17 čeških evroskeptičnih senatora, u skladu je sa češkim ustavom, presudio je u Brnu Ustavni sud Češke.

Predsednik Češke Vaclav Klaus je potpisao Lisabonski ugovor i time završio njegovu ratifikaciju u Češkoj, kao poslednjoj zemlji Evropske unije koja je to učinila.

Mada je sporazum potpisao sat pre vanrednog obraćanja novinarima, Klaus je već oštro kritikovao Ustavni sud da nije odlučio na osnovu pravnih argumenata i da je presuda "pristrasna politička odbrana Lisabonskog ugovora".

Grupa od 17 konzervativnih "Klausovih senatora" pokušala je da obori Ugovor, navodeći u žalbi da "EU postaje superdržava i da Češka u njoj gubi suverenitet".

Senatori su najavili i da će tužiti Ustavni sud Češke Sudu za ljudska prava u Strazburu. "Žalićemo se da je Ustavni sud odlučivao na brzinu, te je tako pogazio naše pravo na pravedan proces", kazao je lider te grupe senatora Jirži Oberfalcer.

Vaclavu Klausu prethodno je na samitu šefova država EU u Briselu 29. i 30. oktobra, ispunjen ultimatum i dobio je garancije da će Češka biti izuzeta iz primene Povelje osnovnih prava koja je sastavni deo Lisabonskog ugovora.

Klaus je to tražio kao uslov da potpiše sporazum, navodno zbog mogućnosti da bi 2,5 do 2,9 miliona sudetskih Nemaca deportovanih iz Čehoslovačke posle Drugog svetskog rata, moglo da, zahvaljujući Povelji, zaobiđe češke sudove i preko evropskih izdejstvuje da im se isplati odšteta za konfiskovanu imovinu.

"Te garancije EU su maksimum koji se mogao postići. Nikakve dalje uslove za to da potpišem Lisabonski ugovor nemam nameru da postavljam", obećao je posle samita Klaus.

broj komentara 0 pošalji komentar