Klaus potpisao Lisabonski ugovor

Nakon što je Ustavni sud Češke presudio da je Lisabonski ugovor u skladu sa ustavom, predsednik Vaclav Klaus potpisao Ugovor i time završio njegovu ratifikaciju u Češkoj, kao poslednjoj zemlji EU koja je to učinila.

Lisabonski ugovor EU kao celina i u pojedinim članovima koje je jesenas žalbom napala grupa 17 čeških evroskeptičnih senatora, u skladu je sa češkim ustavom, presudio je u Brnu Ustavni sud Češke.

Predsednik Češke Vaclav Klaus je potpisao Lisabonski ugovor i time završio njegovu ratifikaciju u Češkoj, kao poslednjoj zemlji Evropske unije koja je to učinila.

Mada je sporazum potpisao sat pre vanrednog obraćanja novinarima, Klaus je već oštro kritikovao Ustavni sud da nije odlučio na osnovu pravnih argumenata i da je presuda "pristrasna politička odbrana Lisabonskog ugovora".

Grupa od 17 konzervativnih "Klausovih senatora" pokušala je da obori Ugovor, navodeći u žalbi da "EU postaje superdržava i da Češka u njoj gubi suverenitet".

Senatori su najavili i da će tužiti Ustavni sud Češke Sudu za ljudska prava u Strazburu. "Žalićemo se da je Ustavni sud odlučivao na brzinu, te je tako pogazio naše pravo na pravedan proces", kazao je lider te grupe senatora Jirži Oberfalcer.

Vaclavu Klausu prethodno je na samitu šefova država EU u Briselu 29. i 30. oktobra, ispunjen ultimatum i dobio je garancije da će Češka biti izuzeta iz primene Povelje osnovnih prava koja je sastavni deo Lisabonskog ugovora.

Klaus je to tražio kao uslov da potpiše sporazum, navodno zbog mogućnosti da bi 2,5 do 2,9 miliona sudetskih Nemaca deportovanih iz Čehoslovačke posle Drugog svetskog rata, moglo da, zahvaljujući Povelji, zaobiđe češke sudove i preko evropskih izdejstvuje da im se isplati odšteta za konfiskovanu imovinu.

"Te garancije EU su maksimum koji se mogao postići. Nikakve dalje uslove za to da potpišem Lisabonski ugovor nemam nameru da postavljam", obećao je posle samita Klaus.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара