Rekordna radijacija u Fukušimi

Radijacija u japanskoj nuklearnoj elektrani "Fukušima", oštećenoj u razornom zemljotresu i cunamiju 2011. godine, dostigla je rekordni, sedam puta veći nivo nego tada.

Stručnjaci su naveli da je na metalnoj platformi u prostoriji sa reaktorom otkrivena rupa od jednog metra koju je najverovatnije izazvalo curenje goriva.

Prema najnovijim merenjima, nivo radijacije iznosi 530 siverta po satu, dok su pre pet godina senzori detektovali radijaciju od 73 siverta po satu.

Tokijska kompanija za električnu energiju (TEPCO) napominje da radijacija nije na visokom nivou izvan reaktora.

Usled snažnog zemljotresa 11. marta 2011. godine ogroman talas cunamija pogodio je severoistočnu obalu Japana pri čemu je poginulo ili nestalo više od 18.000 ljudi, a ta katastrofa izazvala je i topljenje tri reaktora u Fukušimi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 03. feb 2017, 11:29) - John von Neumann [neregistrovani]

I gde je sad nauka i vojska da dekontaminira i sanira situaciju

Povećana je radijacija i na zapadnoj obali Amerike i Kanade ali je zabranjeno naučnicima da objavljuju merenja! Plutonijum stiže strujama do obala gde su na sopstvenom tlu imali 1200 nuklearnih proba. Zdrav život u zemlji snova uz gmo i radijaciju!

(petak, 03. feb 2017, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

Japancu trebaju učiti

kako je smanjena radijacija u Černobilu, iako su oštećenja u Fukošimi veća. SSSR je za svog postojanja imao mnogo nezgoda sa radijacijom, tako imaju i znanja o neželjenoj radijaciji i kako je umanjiti.
O radijaciji u Japanu se ne priča toliko u Evropi, al se priča u okolnim pacifičkim zemljama.

(petak, 03. feb 2017, 09:26) - Markovljev [neregistrovani]

Fukušima - Černobil

Kada bi se ovo dešavalo na Ruskoj elektrani ceo Zapad bi zvonio na uzbunu i optuživao Rusiju za pohromu životne sredine, kao što je to bilo posle eksplozije Černobila. Obzirom da se radi o Japanu, onda ovih vesti ni nema u zapadnim sredstvima informisanja, kao što se mudro ćuti već tri dana na dogadjaje u Bukureštu i celoj Rumuniji. Demokratska cenzura je najgora cenzura koju sam za svojih 65 godina života doživeo.
Svaka část RTS-u na otvorenom informisanju, ni úpo babu ni po stričevi, ali istinito. Ocena 5*

div id="adoceanrsvdcfhklggd">