Klaus neće postavljati nove ultimatume

Vaclav Klaus je obećao da, osim postojećeg, neće postavljati nove zahteve da bi potpisao Lisabonski ugovor, rekao češki premijer Jan Fišer. Klaus tražio da Češka bude izuzeta iz primene Povelje osnovnih prava.

Češki premijer Jan Fišer izjavio je u Pragu da mu je predsednik Vaclav Klaus obećao da neće postavljati nove zahteve da bi potpisao Lisabonski ugovor, osim već postojećeg - da Češka bude izuzeta iz primene Povelje osnovnih prava.

"Predsednik me je u to uveravao i nemam razloga da mu ne verujem. Mislim da predsednik i premijer ne moraju o tome da sastavljaju sudski overen zapis", naveo je Fišer novinarima posle vanredne sednice vlade.

Češka vlada okupila se neuobičajeno na državni praznik da se precizno dogovori šta će biti njeni prioriteti na samitu Evropske unije 29. i 30. oktobra u Briselu.

Upravo na tom samitu treba da se usvoji za Češku izuzeće iz primene Povelje osnovnih prava, na čemu insistira Klaus i bez čega odbija da potpiše Lisabonski ugovor.

Klaus je svoj ultimatum obrazložio strahovanjem da bi na osnovu te povelje 2,5 do 2,9 miliona Nemaca deportovanih iz Čehoslovačke posle Drugog svetskog rata moglo preko evropskih sudova, zaobilazeći češke, da se izbori za odštetu za konfiskovanu imovinu.

Vlada je usvojila tekst takozvanog Klausovog dodatka, koji će Švedska kao predsedavajući podneti na samitu, ali Fišer nije hteo da ga obelodani, jer to pravo pripada Švedskoj kao predsedavajućoj zemlji.

"To je tekst koji ne svodi problem na retroaktivno dejstvo i Benešove dekrete. Stupio bi na snagu s prvim narednim sporazumom o pristupanju", rekao je Fišer i dodao da je formulacija uopštena i da ne govori o prošlosti.

Austrija, Nemačka i Mađarska, zemlje koje su primile sudetske Nemce i deo slovačkih Mađara deportovanih iz Čehoslovačke po principu kolektivne krivice, na osnovu dekreta tadašnjeg predsednika Edvarda Beneša i uz blagoslov velikih sila, stavile su do znanja da bi se usprotivile "Klausovom dodatku" ako bi se u njemu pominjali Benešovi dekreti.

U sastavu češke delegacije na samitu na čelu sa premijerom Fišerom biće i Klausov saradnik Jirži Vajgl, kako bi se izbegao rizik da se na samitu prihvati taj dokument, a da on posle kaže da to nije ono što je tražio.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 29. okt 2009, 18:10) - anonymous [neregistrovani]

Klaus je trazio,Klaus je i dobio

,na danasnjem sastanku Eu glavna tema pored Ceski zahtjeva trebalo se raspravljatii o klimatskim promjenama...sve je poremetio Britanski ministar vanjskih poslova koji pokusaje na sve nacine da se izbori za visoko mjesto Toniju Bleru,zasto?..polunezvanicno,Toni Bler nema sanse a vec se spekulise o marionetama iz Luxemburga i Holandije...poznat je Blerov odnos prema € a sve su glasniji i oni koji predvidjaju da ce i sadasnji ministar uskoro ostati bez posla...mozda i on krene sa Blerom u Mirovne misije.


(sreda, 28. okt 2009, 23:22) - anonymous [neregistrovani]

председник Чешке Републике

Паметан човек

(sreda, 28. okt 2009, 19:44) - )( [neregistrovani]

)(

Врло поучно.