Reks Tilerson novi državni sekretar SAD

Izabrani predsednik SAD Donald Tramp zvanično je objavio odluku o imenovanju izvršnog direktora energetske kompanije "Ekson mobil" Reksa Tilersona za novog američkog državnog sekretara. Tilerson je nosilac najvišeg ruskog odlikovanja koje stranac može da dobije.

"Njegova istrajnost, bogato iskustvo i duboko razumevanje geopolitike čine ga odličnim izborom za državnog sekretara", obrazložio je Tramp u saopštenju koje je objavio njegov tranzicioni tim, prenosi Rojters.

Tilerson će, prema njegovim rečima, promovisati regionalnu stabilnost i fokusirati se na suštinu interesa nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država", dodaje se u saopštenju Trampovog tranzicionog tima.

Kako se ističe, "izbor Tilersona će pomoći da se obrnu godine pogrešno vođene spoljne politike i dela koja su oslabila bezbednost Amerike i njen položaj u svetu".

Tilerson će, prema Trampovim rečima, "promovisati regionalnu stabilnost i fokusirati se na suštinu interesa nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država".

Tilerson (64) je počeo kao inženjer proizvodnje u "Eksonu" 1975. godine. Od tada je radio samo u toj kompaniji, a očekivalo se da ode u penziju sledeće godine.

Prema Forbsovoj listi najmoćnijih ljudi Tilerson trenutno zauzima 25. mesto.

Kritičari ocenjuju da je njegovim imenovanjem nastavljen trend biranja saradnika koji će se zalagati za bolje odnose sa Moskvom.

Agencije podsećaju da ga je Kremlj nagradio "ordenom prijateljstva", što je najviša počast koju Moskva može da dodeli stranom državljaninu, a poznat je i kao kritičar sankcija uvedenih Rusiji.

Uoči Tilersonovog imenovanja, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je za njega rekao da je on veliki profesionalac koga lično poznaje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Tilerson se više puta sastao sa Putinom", rekao je Peskov i dodao da se Kremlj nada da će novi državni sekretar pokazati profesionalnost i konstruktivan stav, preneo je Tas.

Rik Peri sekretar energetike

U međuvremnu, Tramp je bivšeg teksaškog guvernera Rika Perija izabrao za sledećeg sekretara energetike.

Peri, koji je dva puta pokušao da se kandiduje za predsednika, oštro je kritikovao Trampa tokom predsedničke trke ocenjujući da je "rak za konzervativizam".

On je kasnije podržao nominaciju Trampa kao kandidata Republikanske partije i najavio da je spreman da sarađuje s njim.

Jedan od najupečatljivijih momenata tokom Perijeve neuspešne kandidature za predsednika bio je kada tokom debate nije mogao da se seti jedne od federalnih službi koje je obećao da će ukinuti - zaboravio je upravo resor koje bi trebalo da vodi u Trampovoj administraciji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи