UN ponovo traže oslobađanje Asanža

Panel Ujedinjenih nacija odbacio je britanski zahtev da preispita stav o Džulijanu Asanžu i ostao pri tome da je osnivač Vikiliksa žrtva "proizvoljnog pritvora", saopštila je Kancelarija za ljudska prava UN.

Kako se navodi u saopštenju, Radna grupa UN za proizvoljni pritvor utvrdila je da Velika Britanija nije obezbedila dovoljno novih informacija da bi se slučaj preispitivao, prenosi AP.

Grupa je donela odluku na sastanku prošle nedelje, dodaje se u saopštenju.

U februaru ove godine, panel UN je zaključio da su Velika Britanija i Švedska nezakonito pritvorile Asanža i pozvao ih da okončaju njegovo lišavanja slobode.

U zaključcima se ističe da osnivač Vikiliksa ima pravo na naknadu.

Britanija i Švedska su odbacile te zaključke.

Asanž se krije u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine kako bi izbegao hapšenje i izručenje Švedskoj, gde mu preti optužnica za silovanje.

On strahuje, međutim, da bi ga švedske vlasti mogle izručiti Amerikancima, gde bi se mogao naći na sudu zbog objavljivanja poverljivih dokumenata na Vikiliksu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 01. dec 2016, 09:40) - anonymous [neregistrovani]

Sedi ti jos na sigurnom

Dok ovoj administraciji prodje rok trajanja.

(četvrtak, 01. dec 2016, 08:21) - anonymous Lala [neregistrovani]

Dabome

Za njih je UN zadnja rupa na svirali .

(četvrtak, 01. dec 2016, 00:30) - anonymous [neregistrovani]

@Montirani proces.

Каква ДНК анализа!? Изгледа да људи не знају на чему се темељи оптужница.

Дакле: једна жена, која је провела ноћ са Асанжом, га је оптужила да ујутру није пристала на секс, те да је искористио њено буновно стање, а друга да јој је угрозио здравље, кад је сазнала да је имао однос без заштите и са њом и са овом другом.

Верујем да би у Сауди Арабији судије и имале шта да кажу, али у Шведској...

(četvrtak, 01. dec 2016, 00:14) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je put koji bi se mogao završiti

dodeljivanjem diplomatskog imuniteta Asanžu radi izlaska iz Velike Britanije

(sreda, 30. nov 2016, 23:15) - anonymous [neregistrovani]

Montirani proces.

DNK analiza bi trebala dati dodatne i detaljne odgovore.
Assangeu se fiziološko stanje dramatično pogoršalo, i pitanje je koliko će izdržati, iako je trenutno izuzetno psihički stabilan, mada se nalazi, više-manje, u izolaciji.
No historija nije, u svakom slučaju i nikada, samo konstanta: evropska kretanja mu mogu ići u prilog, čak i prodor desničarskih tendencija u Skandinaviji.
UN, kao proamer. organizacija, u ovom slučaju, osim deklarativnih parola, ne može učiniti ništa.
Ali promjena vlade, u Švedskoj ili nekoj drugoj evropskoj zemlji, itekako može.
Assange je bio dobio i paušalne garancije egzila u Francusku, no izgleda da je amer. pritisak bio izuzetno jak, pa su prijespomenute i povučene.
Budućnost će najbolje pokazati ko je jači — on ili, nametnuti mu,
društveno-državni zatvor.
Čak i ako je, na bilo koji način, bio agresivan prema ženskoj žrtvi koja ga optužuje zbog napastvovanja ili silovanja, olakotna okolnost, koja mu nesumnjivo i apsolutno ide u prilog, jeste da se radi o sljedbenici njegovih ideja i nekome ko je određeni dio ugodnog intimnog vremena, naočigled ostalih zaposlenih, provodio sa njim, pri čemu nije bilo njegovih agresivnih ispada, dočim se sve svelo, na kraju balade, na trivijalnosti poput: nehigijene, mušičavosti, brbljivosti, prekidanja sugovornika prilikom konverzacije, inzistiranja na vlastitim stavovima, življenju života na svoj način.
Aferim...

(sreda, 30. nov 2016, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

Ali ne

o tome ce odluciti dve zemlje jedna od njih koja je bila simbol slobode i demokratije SVEDSKA a sada je jedan obican americki pion i druga Velika Britanija koja i inace radi sta joj padne napamet po celom svetu.Prema tome UN sta predstavljaju tu ?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">