Jutarnji list: Ponos ruske mornarice "Admiral Kuznjecov" je olupina

Brzi, veliki i impresivni ruski nosač aviona na putu za Siriju pokazao je i neverovatne nedostatke, piše "Jutarnji list", tvrdeći da ruska flota i nije toliko jaka, a da njen najveći brod "Admiral Kuznjecov" baš i nije "strah i trepet", već olupina.

Ovih dana je ruska flota podigla veliku buku uz obale zapadnih evropskih država na svom putu prema Siriji gde će učestvovati u novim napadima na Alep, a na čelu osam brodova je jedini ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov".

"Ispravno protumačen kao nov Putinov šamar Britancima i Francuzima, 'moćna flota' ipak nije toliko jaka koliko se čini. Preciznije, njen najveći brod 'Admiral Kuznjecov' zapravo nije baš takav strah i trepet. Bilo je to očito iz gustog crnog dima koji je konstantno okruživao ovaj dizelski nosač aviona, zbog čega je postao predmet pošalice među Britancima", navodi hrvatski list.

Nazivajući ruski nosač aviona "starom kantom", Jutarnji list ukazuje na činjenicu da taj brod na put nikad ne ide bez sopstvenog tegljača "Nikolaja Čikera", za slučaj da se pokvari usred plovidbe.

"Admiral Kuznjecov", dodaje se u tekstu, lepo izgleda na promotivnim slikama, ali zapravo krije prilično loše stanje ispod palube pri čemu, osim nepouzdanih turbina i bojlera, ima katastrofalne vodovodne i sanitarne instalacije zbog čega se polovina toaleta na njemu ne može koristiti.

Pomorski stručnjak Piter Roberts kaže da je "Kuznjecov" jedan od onih brodova koji se u pomorskom žargonu nazivaju "nesrećnim" jer su za njega stvari krenule po zlu još od kada je dizajniran, a kasnije jednostavno nije imao sreće.

Međutim, Roberts i drugi pomorski stručnjaci upozoravaju da to ne znači da "Admirala Kuznjecova" automatski treba otpisati i ističu da je to još uvek veliki, brz i impresivan brod sa dobrim avionima.

Na "Kuznjecovu" je smešteno 15 aviona, "migova 29" i "Su-33", kao i 10 napadačkih helikoptera "Ka 52", navodi hrvatski list.

Težak 55.000 tona i dug 305 metara, ruski brod se kroz svoju istoriju borio sa nizom poteškoća.

Njegova je izgradnja počela 1982. godine, a deo sovjetske mornarice postao je 1990, dok je potpuno operativan postao tek 1995. godine, ovaj put kao deo ruske mornarice.

Trebalo je da bude prvi brod u svojoj klasi, ali je zbog političkih i finansijskih okolnosti ostao jedini, zaključuje Jutarnji list.

broj komentara 54 pošalji komentar
(nedelja, 23. okt 2016, 10:03) - anonymous [neregistrovani]

Sta je cudno?

Pogon na dizel. Rusi su nasli da im je to u ovom slucaju najbolje recenje pa neka dimi. Bitna je njegova konstrukcija i namena. Da su hteli mogli su mu staviti niklearni pogon ali nisu. Ne zaboravite da su Rusi ti prvi koji su napravili brod na N-pogon ledolomac "Lenjin" jos krajem 50-tih godina proslog veka.

(nedelja, 23. okt 2016, 09:48) - Dejan BL-RS [neregistrovani]

nije prijatno vidjeti ovaj dim

ali još neprijatnije je vidjeti dejstvo sredstava na ovoj "olupini". Istini za volju "Kuznjecov" je imao određenih problema u istoriji, ali koliko vidim plovi i ide prema Siriji. Britanci se sada smiju, međutim nije im bilo tako prijatno ovih dana dok su isčekivali ovu grupu. Rusija još uvijek ima najveći nosač aviona na svijetu i taj se ne dimi niti se kreće. Zove se Ruska Federacija!

(nedelja, 23. okt 2016, 07:44) - anonymous [neregistrovani]

Ovaj

nece dzaba kreciti. Uskoro ce mo da se uvjerimo :, svi. Pa i ovaj Jutarnji list zaduzen za nas na balkanu.

(nedelja, 23. okt 2016, 06:23) - Rajko anonymous [neregistrovani]

U strahu su velike oči!

Svi se uhvatili komentara o crnom dimu a niko ne spominje tešku atomsku krstaricu koja plovi sa nosačem. Koliko znam ona ne dimi ali ne do bog da ona nekome ne zadimi. 

(nedelja, 23. okt 2016, 04:16) - anonymous [neregistrovani]

Jadan i bedan clanak a za Ruse odlicna vest

Nema nista lepse nego kad te pprotivnik ismejava i potcenjuje a ti mu kad pocne tuca razbijes nos.

Tako i za Ruse nepostoji nista bolje nego da ih ovi ... ismejavaju, jel potceniti protivnika je najveca glupost sto iko moze da uradi.

(nedelja, 23. okt 2016, 03:39) - anonymous [neregistrovani]

cilj je

ovih piskarala i organizirane medijske hajke omalovaziti Rusiju i rusku mornaricu u ocima svojeg naroda.

(nedelja, 23. okt 2016, 01:07) - Aca [neregistrovani]

Hrvati

Štampa, pre svega bulevarska, objavljivala je zastrašujuće naslove jedan za drugim. Tabloid "San" je upozoravao: "Idu Rusi. Nuklearni ratni brodovi Vladimira Putina približavaju se Lamanšu, a Vojna mornarica Velike Britanije priprema se da podigne flotu u stanje pripravnosti".
Eto toliko su losi da se citava Engleska digla od straha.

(nedelja, 23. okt 2016, 01:04) - anonymous [neregistrovani]

e sad..

e Boze mili komentara, milina ih citati...kao prvo to jeste stari nosac aviona ali on kao on uopste nije toliko sporan koliko su sporni drugi brodovi koji su u njegovoj pratnji,koji nose sa sobom sisteme tipa S300 ili s400 i ko zna jos sta,mozemo samo predpostaviti...Kuznjecov je kao i svaki nosac aviona ranjiv ali ima oko njega 10 brodova koji imaju super naoruzanje za to i idu sa njim da ga stite,on podigne svojih 15 aviona i oni sa svojim raketnim sistemima na brodovima kontrolisu300-400 kilometara radiusa a ti mu pridji ako mozes e sad a da isto ne pricamo o ono sto ispod vode ne vidiite gde su isto opasni raketni sistemi u podmornicama i tako dalje i tako dalje...on jeste na dizel i bolje je na dizel zbog posade na brodu...na brodovima koje pokrece nuklearni pogon su mnogo komplikovani i opasni,svakih 10 dana se donosi nova hrana, sveza voda itd a zasto...mnogo para kostaju a isto idu kroz vodu kao i sa dizelom..

(nedelja, 23. okt 2016, 00:49) - milan lala [neregistrovani]

Kuznjecov

Starac dimi , skinuo filtere i gazi na zadato borbeno mesto , a toboz moderni nosaci sa super klozetima sa zapada ne smeju se pribliziti "zadimljenoj olupini" . Kuznjecov je zakon za sve ostale nosace , naoruzan je do zuba da moze sve sam da unisti sto se po vodi, zemlji i vaduhu krece . A nosaci aviona zapadne alianse su u stvari nasminkane olupine sa finim klozetima , kojima je potrebna zastita dok plove cak i od najobicniji morski pirata u gumenim camcima. Kuznjecov je jednostavno skinuo filtere za bolji rad svojih motora , a oni koji zele proveriti njgovu sposobnost neka izvole .

(nedelja, 23. okt 2016, 00:19) - anonymous [neregistrovani]

Slabo pamćenje

I Nemci su se smejali Rusima i njihovoj vojnoj industriji...