Krvava bitka za Sirt, ID žestoko brani svoje poslednje uporište u Libiji

Više od 60 ljudi je poginulo, a 140 ranjeno je za samo 24 sata u žestokim sukobima između provladinih snaga i džihadista Islamske države kod Sirta kao i u eksploziji u skladištu petardi kod Tripolija, javila je libijska državna agencija.

U poslednjem uporištu Islamske države u Libiji, Sirtu poginulo je 36 provladinih boraca, uglavnom u direktnom vatrenom okršaju sa džihadistima Islamske države. Početni nalet pripadnika milicije zautavljen je u posolednjih nekoliko dana, zbog samoubilačkih bombaških napada esktremista, navodi izraelski list Harec, pozivajući se na izveštaj agencije AP.

Provladine snage predvode milicije iz Misurate, koje od početaka maja pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Sirtom.

Borci ID navodno su se zabarikadirali u glavni štab džihadista, koji je u vreme Muamera Gadafija služio kao kongesni centar.

Sirt je rodno mesto Gadafija, gde je u vreme sukoba 2011. pobegao, pošto su ga pobunjenici podržani NATO avijacijom isterali iz prestonice Tripolija.

U međuvremenu, agencija LANA je objavila da je u eksploziji skladišta pirotehnike u gradu Garabuli kod Tripolija, kojoj su prethodili sukobi sa milicijom iz Misurate, poginulo 29 civila.

Prema navodima lokalnog gradskog veća objavljenog na Fejsbuku, sukobili su se pripadnici milicija zaduženi za javnu bezbednost i naoružani meštani. U saopštenju se demantuje da je u skladištu bilo oružje, već samo petarde.

Izaslanik Ujedinjenih nacija Martin Kobler napisao je na Tviteru da je "šokiran i tužan zbog nasilja i izgubljenih života u Garabuliju."

broj komentara 0 pošalji komentar