Bombaš samoubica pet godina radio na briselskom aerodromu

Islamski terorista Nažim Lašravi koji se 22. marta razneo eksplozivom i ubio 15 i ranio na stotine ljudi na briselskom aerodromu je do 2012. tamo radio pet godina u sastavu spoljnog iznajmljenog pomoćnog osoblja, javila je belgijska flamanska televizijska mreža VTM.

Evropski parlament u Briselu je prošle nedelje potvrdio da je islamski bombaš tamo pre nekoliko godina radio kao čistač.

Televizija VTM nije podrodbnije iznela šta je Lašravi tačno radio na aerodromu, ali je navela da svi u aerodromskom osoblju imaju propusnice i da se mogu kretati svim delovima aerodroma.

Vlasti zasad nisu potvrdie ovu informaciju, ali je VTM mreža navela da je policija na aerodromu pre atentata otkrila i zabranila korišćenje jedne tajne prostorije "gde su ekstremisti među osobljem obavljali molitve".

Sindikat aerodromske policije je pre ponovnog delimičnog otvaranja bombama razorenog briselskog aerodroma zahtevao drastično poboljšanje uslova bezbednosti i saopštio da je ranije upozoravao nadležne vlasti da policija ima pouzdana saznanja da na aerodromu radi pedesetak pristalica Islamske države, kao da je i petnaestak njih otišlo u džihad u Siriju.

Belgijska državna služba za procenu terorističkih opasnosti je istovremeno saopštila da ima informacije da su ekstremisti Islamske države ponovo poslali teroriste s ciljem da izvedu atentate u Belgiji i drugde u Evropi.

Direktor agencije OCAD Pol van Tighelt je rekao da to vladino telo temeljno proverava terorističke pretnje, mada je naglasio da je policija uspela da u mnogome razbije uporišta islamskih terorista u Belgiji.

U belgijskoj javnosti je istovremeno priličnu pažnju privukla izjava ministra unutrašnjih poslova Jana Jambona koji je saopštio da je s užasom ustanovljeno da su posle napada islamskih terorista na aerodrom i metro u Briselu, u kojima je ubijeno 35 i ranjeno preko trista ljudi, muslimanski stanovnici u nekim četvrtima belgijskih gradova "igrali od radosti".

"Svi znaju da se to dogodilo i treba li da čekamo zvanične policijske izveštaje da te činjenice obelodanimo?" rekao je ministar Jambon u raspravi u belgijskom parlamentu.

Jambon je na izvesne primedbe zbog te izjave odlučno odbacio tvrdnje da time unosi napetost u zajednicu belgijskih muslimana, kojih u celoj zemlji od 11 miliona stanovnika ima 600 hiljada.

Ministar je flamanskom dnevniku Standard rekao da je činjenica da je "ne mali deo muslimanske zajednice igrao od radosti kad je došlo do atentata".

Oštro je osudio postupke žitelja mahom muslimanskim življem nastanjene briselske četvrti Molenbek, koji su, kako je naglasio Jambon, napadali policajce koji su u martu tamo pretresali kuće i tragali za osumnjičenim islamskim teroristima koji su u novembru prošle godine u Parizu u atentatima ubili 130 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво