Nemački obaveštajci negiraju navode o Abdeslamu

Nemačka obaveštajna agencija BfV negirala je navode medija da je njihov šef Hans Georg Masen rekao nemačkim parlamentarcima da je Salah Abdeslam imao papire o nemačkom nuklearnom istraživačkom centru Jilih.

Nemački mediji objavili su ranije da je Salah Abdeslam, glavnoosumnjičeni za terorističke napade na Pariz je u svom stanu, u kvartu Molenbek u Briselu, imao papire o nemačkom nuklearnom istraživačkom centru "Jilih".

"Jilih" se nalazi u blizini belgijske granice i tamo se skladišti nuklearni otpad, a centar je u saopštenju naveo da nema indikacija o bilo kakvoj opasnosti, napominjući da je u kontaktu sa bezbednosnim vlastima i nuklearnim kontrolorima.

Navodeći izvore iz odbora za parlamentarnu kontrolu, nemačka medijska grupacija RND objavila je da je Hans Georg Masen, šef nemačke unutrašnje obaveštajne agencije BfV krajem marta rekao odboru da je Abdeslam imao papire u vezi sa centrom, prenosi Rojters.

Prema tom izvoru, Maasen je rekao odboru, koji je zadužen za praćenje rada nemačkih obaveštajnih službi, da su u Abdeslamovom stanu nađeni odštampani tekstovi sa interneta i fotografije predsednika "Jiliha" Volfganga Markarda.

RND navodi da nije jasno da li je Masen preneo tu informaciju kancelarki ili ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nemačka obaveštajna agencija BfV je negirala da je njihov šef Hans Georg Masen rekao nemačkim parlamentarcima da je Salah Abdeslam imao papire o nemačkom nuklearnom istraživačkom centru "Jilih".

"To nije tačno. Mi nemamo informacije o tome. Naš predsednik Masen nikad nije pričao o tome ni sa jednim članom parlamenta", izjavio je portparol obaveštajne službe.

Abdeslam, koji je rođen u Belgiji u marokanskoj porodici, uhapšen je 18. marta u Briselu, a četiri dana kasnije dvojica bombaša-samoubica su u napadima na aerodoromu i metrou belgijske prestonice usmrtila 32 osobe.

Posle napada u Briselu raste zabrinutost da islamski ekstremisti preusmeravaju pažnju na slabe strane nuklearne industrije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво