Eksplozije u Briselu najnoviji u nizu napada u Zapadnoj Evropi

Napadi na aerodromu i na stanici metroa u Briselu treća su serija napada koji su potresli Evropu za godinu dana. Prethodili su im napadi u Parizu, čiji je organizator uhapšen pre četiri dana.

Ekstremisti povezani sa Islamskom državom su 13. novembra 2015. godine izveli napade na nekoliko lokacija u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi. Glavni osumnjičeni za organizovanje napada Salah Abdeslam uhapšen je 18. marta u Briselu, podseća AP.

U oružanom napadu na kancelariju pariskog satiričnog lista Šarli ebdo 7. januara prošle godine ubijeno je 12 ljudi. Odgovornost za napad preuzela je organizacija Al Kaida, navodeći da je to osveta za način na koji je list prikazao proroka Muhameda.

Napadač sa kalašnjikovom ubio je četiri osobe u jevrejskom muzeju u Briselu 24. maja 2014. godine. Za ubistvo je optužen bivši francuski borac povezan sa Islamskom državom u Siriji.

U maju 2013. godine dvojica ekstremista pregazila su britanskog vojnika Li Rigbija na ulici u Londonu, a zatim ga izboli i prebili na smrt.

Napadač koji je tvrdio da je povezan sa Al Kaidom ubio je u martu 2012. godine troje jevrejskih đaka, rabina i trojicu padobranaca u Tuluzu na jugu Francuske.

Norveški desničarski ektremista Anders Brejvik ubio je 77 ljudi u bombaškom napadu u Oslu i masakru na ostrvu Utoja 22. jula 2011. godine.

U samoubilačkim bombaškim napadima četiri pripadnika Al Kaide na tri stanice metroa i autobus u Londonu u julu 2005. godine poginulo je 52 ljudi.

Najveći napad islamističkih ekstremista u Evropi desio se u Madridu 11. marta 2004. godine, kada je u seriji koordniranih bombaških napada na putničke vozove ubijena je 191 osoba.

broj komentara 0 pošalji komentar