Neonacisti u slovačkom parlamentu, spremaju se protesti

U Bratislavi je za sutra zakazan protestni marš - pod zastavama sa precrtanim kukastim krstom. Razlog je neočekivani i za mnoge šokantni uspeh ekstremističke "Narodne stranke naša Slovačka" bivšeg neonaciste Marjana Kotlebe koja je na parlamentarnim izborima u subotu osvojila 8,1 odsto glasova. To je prvi put u istoriji da neonacisti ulaze u slovački parlament.

Ogorčeni Slovaci preko Fejsbuka pozivaju na sutrašnji protest protiv neonacizma.

"Dočekali smo dan da ljudi na parlamentarnim izborima izaberu fašiste. Naši dedovi koji su ratovali za našu slobodu prevrću se u grobovima. Na raskrsnici smo istorije kada se borimo za karakter našeg društva", piše u pozivu.

Organizatori protestnog marša najavili su da će povorka bez govora samo proći centrom Bratislave.

"Pod zastavama sa precrtanim kukastim krstom. Uz antifašističku pesmu 'Bela ćao'. Sa uzdignutim pesnicama. Uz jasnu poruku. Fašizam nikada neće pobediti. Nećemo to dozvoliti", stoji u najavi događaja "Antifašistička mobilizacija - Nikada nećete proći" na Fesjbuku.

Najveće iznenađenje redovnih parlamentarnih izbora u Slovačkoj, na kojima je dosadašnja vladajuća stranka SMER premijera Roberta Fica pobedila ali izgubila većinu u parlamentu, upravo jeste uspeh Kotlebine "Narodne stranke naša Slovačka".

Kotlebini ekstremisti su toliko povezani sa neonacističkom scenom, veličaju ratnu fašističku marionetsku Nezavisnu Slovačku.

"Mi se silom ne guramo ni na jednu ni na drugu stranu", izjavio je Kotleba u debati slovačke privatne televizije Markiza, potvrdivši da mu je jasno da neće biti u vladi bilo da je sastavlja kao koalicionu Fico, bilo u eventualnoj vladi do sada posvađane i rascepkane desnice.

Ulazak Kotlebinih ekstremista u parlament i debakl obe slovačke tradicionalne demohrišćanske stranke koje nisu ušle u parlament, izuzetno otežava bilo kome u Slovačkoj da sastavi vladu. Jezičak na vagi bilo za koaliciju levice i centra ili desnice sada je stranka slovačkih Mađara - "Most-Hid" Bele Bugara.

Bugar je isključio da bi mogao da uđe u vladu u kojoj bi bila Slovačka narodna stranka iako su slovački nacionalisti znatno umereniji otkako ih je napustio dugogodišnji lider Jan Slota a već su bili koalicioni partner u jednoj od prethodnih vlada premijera Fica.

Premijer Fico rešen je da i u ovakvoj pat situaciji sastavi koalicionu, pre svega proevropsku vladu, a u odnosu prema migracionoj krizi neće imati problema, pošto i desnica uglavnom oštro odbija da Slovačka po kvotama prima izbeglice i ne želi muslimane.

U razgovore će zato Fico krenuti sa pet potencijalnih koalicionih partnera, od osam stranaka koliko je ušlo u parlament, a predsednik Andrej Kiska poveriće mu prvi pokušaj da sastavi vladu. Ako ne uspe šansu će dobiti lider druge na izborima i najjače stranke desnice, liberalne Sloboda i solidarnost Rihard Sulik.

Zbog toga što Slovačka od jula preuzima predsedavanje EU, a sastavljanje vlade sa ovako podeljenim kartama biće, kako je priznao i Fico, i dug i težak posao. Pominje se već nezvanično i mogućnost da Slovačka privremeno dobije tehničku vladu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво