Poljska ratifikovala Lisabonski ugovor

Poljski predsednik Leh Kačinjski potpisao Lisabonski ugovor koji omogućava transformaciju evropskih institucija i proširivanje Unije. Kačinjski rekao da EU mora ostati otvorena za prijem novih članica, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana.

U Varšavi je poljski predsednik Leh Kačinjski potpisao je Lisabonski ugovor koji omogućava transformaciju evropskih institucija i proširivanje Evropske unije.

Kačinjski je rekao da je Unija kao zajednica suverenih država i da mora ostati otvorena za prijem novih članica, uključujući i zemlje zapadnog Balkana.

"Evropa ne sme da im kaže 'ne', ne samo Zapadnom Balkanu koji je već dobio zeleno svetlo, već i zemljama iz našeg civilizacijskog kruga, jugoistočnim susedima Poljske, Ukrajini i Gruziji", rekao je Kačinjski.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su pored poljskog državnog vrha i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, švedski premijer Fredrik Rajnfelt i predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek.

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek je rekao da se nada da će posle poljskog potpisa ratifikacija biti okončana do kraja godine kao i da će sporazum moći u svih 27 zemalja da stupi na snagu.

Lisabonski ugovor moraju ratifikovati sve članice.

Jedina zemlja koja blokira Sporazum je Češka, tačnije dodatni zahtevi njenog evroskeptičnog predsednika Vaclava Klausa. Češka vlada zbog toga traži ponovno otvaranje ratifikacije Lisabonskog sporazuma u 27 članica Evropske unije.

Predsednik Češke zatražio je od evropskog parlamenta da Češka poput Poljske i Velike Britanije bude izuzeta iz primene Povelje osnovnih prava koja je sastavni deo Lisabonskog sporazuma.

Češka tako ostaje jedina zemlja koja blokira stupanje na snagu tog ključnog sporazuma o reformi evropskih institucija.

broj komentara 0 pošalji komentar