Kameron: Boriću se da reššim probleme sa EU u 2016.

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će se u 2016. godini energično boriti da reši problematična pitanja u odnosima Britanije sa EU uoči planiranog referenduma o članstvu, koji bi mogao da bude održan ove godine.

Dejvid Kameron je u novogodišnjoj poruci, rekao da su aspekti članstva u EU uzrokovali "isfrustriranost" u Britaniji, ali je naglasio da će na kraju glasači odlučiti da li će ta zemlja ostati u evropskom bloku ili ne, preneo je AFP.

"Teški su pregovori sa 27 drugih članica. Ali smo mi u njima predvođeni jednim ciljem, a to je ono što je najbolje za britansku ekonomiju i nacionalnu bezbednost", istakao je Kameron.

Francuska agencija podseća da Kameron pokušava da ponovo pregovara o uslovima britanskog članstva pred referendum koji treba da se sprovede do kraja 2017, dok novinski listovi i politički komentatori spekulišu da bi glasanje moglo da se održi i ove godine.

Kameron smatra, kako je naveo, da se Britanija nalazi usred "velike reformatorske decenije", "prekretničkog" perioda u kojem bi obnovljena ekonomija mogla da podstakne "istinski društveni preporod".

Nabrojivši četiri stvari koje želi da sprovede tokom ove godine, britanski premijer je rekao da u borbi protiv ekstremizma namerava da se uhvati u koštac sa "propovednicima mržnje", ali i paralelnim zajednicama i "neuspehom u integrisanju".

Obećao je da će izgraditi 200.000 kuća za mlade, da će suzbijati "uporno i trajno siromaštvo" te da će ukloniti prepreke za društvenu mobilnost, ocenivši "skandaloznim" to što više mladih crnaca ima u zatvorima nego na univerzitetskim studijama.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">