Читај ми!

Ubijen ukrajinski novinar, Porošenko traži istragu

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je brzu i transparentnu istragu o ubistvu bivšeg poslanika Partije regiona Olega Kalašnjikova i novinara Olesa Buzine.

"Očigledno da su ti zločini događaji iste vrste. Njihova priroda i politički smisao su jasni, to je svesna provokacija koja vodu tera na vodenicu naših neprijatelja. Ona je usmerena na destabilizaciju unutrašnje političke situacije u Ukrajini i diskreditaciju političkog izbora ukrajinskog naroda", rekao je Porošenko, a prenosi Tanjug.

"Zahtevam od policijsko-pravosudnih organa da u što kraćem roku pronađu počinioce i imenuju organizatore", dodao je ukrajinski predsednik.

Ranije danas agencije su javile da je u Kijevu ispred ulaza u zgradu u kojoj živi ubijen poznati ukrajinski novinar i pisac.

Oles Buzina (46) je pogođen sa četiri hica iz vatrenog oružja, a jedan od metaka pogodio ga je u glavu, navela je UNN, dodajući da je pucano iz automobila u pokretu.

Portparolka kijevske policije Julija Mustaš rekla je za RIA Novosti da su Buzinu ubila dvojica maskiranih napadača.

Interfaks je preneo izjavu savetnika ministra policije i poslanika Vrhovne rade (skupštine), Antona Geraščenka, sa njegove stranice na Fejsbuku da je automobil marke "ford" imao letonske ili beloruske tablice, "ali sigurno ne ukrajinske".

"Očigledno da se lov na svedoke u predmetu "antimajdan" nastavlja", napisao je on.

Buzina je, navodi Interfaks, u januaru postavljen za glavnog urednika lista Sevodnja (Danas), čiji izdavač holding "Sevodnja multimedija" ulazi u grupu SKM biznismena Rinata Ahmetova.

Buzina je 11. marta izjavio da napušta tu funkciju zbog cenzure i odsustva ovlašćenja.

RIA Novosti Ukrajina navodi da je podržavao federalizaciju i dvojezičnost u Ukrajini, a zapadni mediji da je bio proruski nastrojen.

Agencije podsećaju da je ovo drugo ubistvo za poslednja 24 sata, nakon što je sinoć ubijen Oleg Kalašnjikov, bivši poslanik Rade iz Partije regiona, na čijem je čelu nekada bio svrgnuti predsednika Ukrajine Viktor Janukovič.

Među glavnim verzijama za ubistvo Kalašnjikova, RIA Novosti navode da je povezanost sa učešćem u pokretu "Antimajdan" tokom promena vlasti u Ukrajini, ubistvo iz koristoljublja i poslovi ubijenog.

Ta ruska agencija prenela je i komentar ruskog predsednika Vladimira Putina da su ubistva Buzine i Kalašnjikova u Ukrajini politička i da nisu prva, ali da to radije ne primećuju u Evropi ili Severnoj Americi.

Elektronski mediji su preneli i da je u noći 13. aprila ubijen saosnivač internet-portala ProUA i Obkom novinar Sergej Suhobok.

Kijevska policija je saopštila da su odmah po ubistvu privedena dvojica osumnjičenih koji su u pijanom stanju počinili ubistvo za koje se saznalo tek danas.

Policija je navela da je Suhobok živeo u vikendici njegovog prijatelja i da je nekoliko meseci imao konflikt sa susedima, a da je u večeri ubistva izbila nova svađa i tuča u kojoj je ubijen.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво