Čitaj mi!

UN: Kraj epidemije ebole do avgusta

U Zapadnoj Africi epidemija ebole biće savladana do avgusta, izjavio je šef misije UN za tu zaraznu bolest Ismail Ould Šeik Ahmed.

Ujedinjene nacija napravile su rane greške u borbi sa epidemijom ebole, povremeno se ponašajući "arogantno", izjavio je Ahmed i dodao kako se, ipak, očekuje da epidemija te zarazne bolesti bude okončana u Zapadnoj Africi do avgusta, prenosi Tanjug.

"Kada se virus prvi put pojavio, verovatno je postojao nedostatak znanja i postojao je određeni stepen arogancije, ali mislim da smo naučili lekcije", rekao je taj specijalni predstavnik svetske organizacije i čelnik misije UN za hitan odgovor na ebolu.

Ahmed očekuje da epidemija ebole u Zapadnoj Africi bude okončana do avgusta ove godine.

"Bežimo od davanja bilo kakvog konkretnog datuma, ali sam prilično siguran da će epidemija nestati do leta", rekao je Ahmed za Bi-Bi-Si.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je pre četiri dana da je ebola odnela 10.251 žrtvu, među njima je i jedan Amerikanac i šest Malijaca.

Najveći teret epidemije podnela je Liberija gde je život izgubilo 4.283 ljudi, Sijera Leone sa 3.712 žrtava, Gvineja sa 2.241 i Nigerija sa osam osoba koje su smrtno stradale od virusa ebole.

Bi-Bi-Si navodi da su lokalne vlasti i SZO zanemarivali rane pozive za pomoć.

Prvom osobom koja je podlegla bolesti smatra se mališan u udaljenom delu Gvineje, koji je umro u decembru 2013. godine, da bi tri meseca kasnije SZO zvanično objavila epidemiju, a globalni zdravstveni odgovor zatražila pet meseci posle toga, kada je već više od 1.000 ljudi izgubilo život.

Bi-Bi-Si podseća da će se kraj epidemije proglasiti kada u tri najgore pogođene zemlje-Liberiji, Sijera Leoneu  i Gvineji, najmanje šest nedelja ne bude novoregistrovanih slučajeva.

broj komentara 0 pošalji komentar