Ebola stigla u Škotsku

Jedna zdravstvena radnica iz Glazgova, koja se nedavno vratila iz zapadne Afrike, zaražena je ebolom. To je prvi slučaj zaraze tim virusom na području Velike Britanije.

Škotska vlada je objavila saopštenje u kojem se navodi da je u Glazgovu potvrđen jedan slučaj ebole, prenosi Tanjug.

Obolela zdravstvena radnica se u Škotsku vratila sinoć, preko Kazablanke i londonskog aerodroma "Hitrou", a na aerodrom u Glazgovu je sletela oko 23.30 sati po lokalnom vremenu.

Pacijentkinja je danas primljena u bolnicu, nakon što se požalila da se oseća loše, a u 19.50 je stavljena u izolaciju.

"Trenutno se istražuje sa kim je sve obolela stupila u kontakt, a stupićemo u vezu i pomno ćemo pratiti zdravstveno stanje svakog za koga se proceni da postoji opasnost da je zaražen ebolom", navodi se u saopštenju vlade u Glazgovu.

Škotska vlada je saopštila da se rizik po druge ljude se smatra izuzetno niskim s obzirom na to da je bolest dijagnostikovana u veoma ranoj fazi.

Pacijentkinja će "što je pre moguće" biti prebačena u jedinicu za izolaciju u londonsku bolnicu "Rojal Fri", u skladu sa protokolom o postupanju sa obolelima od ebole koji je donela vlada u Londonu.

Britanski medicinski tehničar Vil Puli, koji je ranije ove godine prebačen u Londonu pošto se zarazio ebolom u Sijera Leoneu, izlečen je i zatim se vratio u tu zapadnoafričku zemlju kako bi pomogao u naporima za iskorenjivanje te bolesti.

broj komentara 0 pošalji komentar