SAD više ne drži zatvorenike u Avganistanu

Sjedinjene Američke Države su zatvorile pritvorsku jedinicu Bagram u Avganistanu i više ne drže nijednog zatvorenika u toj zemlji, saopštilo je američko ministarstvo odbrane, zatvarajući kontroverzno poglavlje američkog "rata protiv terorizma".

Avganistanski predsednik Ašraf Gani, koji je dužnost preuzeo pre dva meseca, izjavio je, ranije da od 1. januara SAD više neće imati pravo da drži pritvorenike u Avagnistanu, prenosi Tanjug.

Gani je u televizijskom obraćanju naciji rekao da je izveštaj komiteta američkog Senata o kontroverznim metodama ispitivanja Centralne obaveštajne agencije osumnjičenih za terorizam, koji je objavljen juče, šokantan i obećao da će istražiti koliko je Avganistanaca bilo među onima podvrnutim bolnim i ponižavajućim ispitivanjima u tajnom zatvoru CIA u toj državi.

U izveštaju Komiteta američkog Senata navodi se tajni zatvor CIA, poznat kao pritvorska jedinica Kobalt, izvan Kabula, kao jedno od prvih mesta, gde su istražitelji CIA saslušavali pritvorenike koristeći metode poput prebijanja, uskraćivanja sna, vezivanja za zidove i izlaganja hladnoći.

Većina međunarodnih snaga se povlači iz Avganistana do kraja ove godine, posle 13 godina borbi protiv talibana.

Prema bilateralnom bezbednosnom sporazumu koji je potpisao Gani, a koji stupa na snagu 1. januara, SAD i saveznici zadržaće mali broj vojnika angažovanih na obuci, koji će imati ograničen udeo u borbenim i drugim operacijama.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 11. dec 2014, 09:30) - anonymous [neregistrovani]

a ha

a gde ih sada drzi ?.