Dezmond Tutu za legalizaciju eutanazije

Nobelovac Dezmond Tutu, južnoafrički nadbiskup Anglikanske crkve, opredelio se za legalizaciju eutanazije i rekao da novac potrošen za produžavanje života može da se iskoristi za transplantaciju organa.

Čuveni borac za ljudska prava, danas penzionisani nadbiskup, zalažući se za mogućnost eutanazije rekao je da ne bi voleo da se njemu život produži na veštački način.

"Kakav je kvalitet života pacijenta koji diše uz pomoć aparata i zašto trošiti novac za produžavanje života koji će se na kraju okončati. Bolje bi bilo da se taj novac iskoristi za pomoć porodiljama ili za presađivanje organa", rekao je nadbiskup Tutu, piše britanski list Obzerver.

"Neki misle da je bolje ukazati palijativnu negu, drugi smatraju da pacijent treba da bude svestan do kraja, dok je bolje napustiti svet u magli sedativa", ocenio je 82-godišnji Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Tutu se pridružio stavu bivšeg kenterberijskog nadbiskupa Lorda Kerija koji je u petak rekao da je promenio stav o eutanaziji suočen "s nepotrenim patnjama ljudi koji umiru".

Njihove izjave dolaze u trenutku kada ove nedelje britanski parlament raspravlja o tom pitanju.

Keri i Tutu su se na taj način usprotivili sadašnjem kenterberijskom nadbiskupu Džastinu Velbiju koji je ocenio da je nacrt zakona o legalizaciji eutanazije "pogrešan i opasan".

Nacrt zakona predviđa eutanaziju u Engleskoj i Velsu za odrasle pacijente kojima je ostalo manje od šest meseci života prema navodima lekarskih stručnjaka.

Sličan nacrt zakona je 2006. godine odbijen zbog protivljenja Anglikanske crkve i nadbiskupa Kerija.

Lekari u Velikoj Britaniji mogu da dobiju do 14 godina zatvora zbog eutanazije. Uvođenjem novih mera pre četiri godine, pravosudni organi mogu da ublaže te kazne ili pomiluju lekara ako se utvrdi da je to uradio iz milosrđa i saosećanja.

Eutanazija je trenutno legalna u Holandiji, Belgiji i Luksemburgu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 15. jul 2014, 09:29) - Nada [neregistrovani]

Eugenika opet u modi

Stvarno ne znam u čije ime ovaj čovek govori?!
Tko ga je plato da kao duhovni autoritet pogazi vrednosti za koje bi se trebao založiti!? I to, iz kojih razloga! Financijskih! Pa nije li Aristotel rekao da je financijski kapital najnemoralniji! Kuda idemo? Kao da nemamo već historijsko iskutvo kad su smetali slabi, bolesni, drugačiji...
Nije li Hristos ozdravljao bolesne, nije li dizao mrtvace, nisu li to isto radili i svi proroci u Bibliji? Da li je čovek stvorio životni dah da zna kad treba da presudi?! Ne kaže li zapovest - ne ubij! Štaviše, u Bibliji ubija svaki onaj tko uskrati plaću, ovrši siromaha li primi mito da ubije siromaha! Strašim se od toga...