Читај ми!

Donjeck i Lugansk proglasili nezavisnost

Manje od 24 časa posle referenduma, "Narodne Republike" Donjecka i Luganska proglasile nezavisnost od Ukrajine. Nakon što su se građani na istoku zemlje izjasnili za nezavisnost, periferija Slavjanska pod artiljerijskom paljbom ukrajinske vojske. SAD i Brisel ne prihvataju rezultate referenduma. Kremlj saopštio da poštuje rezultate.

21.00 - "Gasprom" dao rok Ukrajini da do 3. juna plati dug, inače joj od tog meseca ukida gas, što bi moglo da ugrozi isporuku i za najmanje 18 evropskih zemalja, javlja Rojters.

18.45 - "Luganska Narodna Republika" proglasila nezavisnost od Ukrajine, javlja Ria novosti.  

16.40 - "Donjecka Narodna Republika" proglasila se suverenom državom, javila je ruska agencija Ria novosti, pozivajući se na saopštenje "privremene vlade".

15.17 -  EU odlučila da proširi listu sankcija za još 13 osoba i dve firme pošto nema smirivanja krize u Ukrajini, saopštio Savet ministara u Briselu.

12.05 - Za samoopredeljenje u Lugansku glasalo 96,2 odsto izašlih birača. Tražiće od UN da priznaju njenu nezavisnost, javlja Rojters.

9.45 - Napadnuto selo kod Slavjanska, javljaju snage samoopredeljenja, ističući da ima žrtava, prenosi Raša tudej.

Ukrajinska vojska je jutros minobacačkom paljbom napala istočni ukrajinski grad Slavjansk sa brda Karačun, a izveštaja o žrtvama zasad nema, javila je s mesta napada agencija Itartas.

Minobacačka paljba započela je oko pet ujutro po lokalnom vremenu, a eksplozije su se čule u intervalu od po jedan minut.

Nacionalna garda gađa kontrolne punktove, ali ima nekih izveštaja da su granate pogodile stambene kuće.

"Ispostavilo se kao izuzetno lako da prebrojimo glasove pošto je broj ljudi koji su glasali protiv bio izuzetno mali i broj nevažećih listića je bio mali", rekao je Ljagin.

Gradonačelnik Slavjanska Vjaćeslav Ponomarjov je rekao da su potrebne ruske snage da održavaju stabilnost i mir.

Ponomarjov je ukrajinske trupe nazvao okupatorima i dodao: "Oni treba da odu. Mi ćemo odbraniti našu teritoriju", preneo je Rojters

U međuvremenu, "Donjecka Narodna Republika" proglasila se suverenom državom, javila je ruska agencija Ria novosti, pozivajući se na saopštenje "privremene vlade".

Takođe, u proglasu u Donjecku od Rusije je zatraženo da razmotri pitanje ulaska "DNR" u sastav Ruske Federacije.

"Mi, narod Donjecke Narodne Republike na osnovu rezultata referenduma održanog 11. maja 2014. godine i deklaracije o suverenitetu DNR proglašavamo da je od sada DNR suverena država (...) Polazeći od izražene volje naroda DNR i radi uspostavljanja istorijske pravde molimo Rusku Federaciju da razmotri pritanje ulaska DNR u sastav RF", navodi se u proglasu.

Proglas je pročitao "kopredsednik privremene vlade DNR" Denis Pušilin.

Uoči zatvaranja biračkih mesta, jedan od lidera proruskih snaga u regionu Donjecka izjavio je da će posle referenduma biti formirani sopstveni državni organi i vojska, čime će se formalno taj region odvojiti od Ukrajine.

Na referendumu u Donjecku juče je 89 odsto izašlih na birališta glasalo za nezavisnost.

"Ovi (rezultati) mogu biti smatrani za konačne", rekao je Roman Ljagin, šef izborne komisije u Donjecku, novinarima nakon zatvaranja birališta.

Nezavisnost od Ukrajine proglasila je i "Luganska Narodna Republika" (LNR), rekao je "narodni gubernator" Valerij Bolotov na mitingu u Lugansku.

"Izabrali smo sopstveni put nezavisnosti od samovolje i krvavog diktata kijevske hunte, fašizma i nacionalizma, put slobode, put vladavine zakona", rekao je Bolotov, prenosi Ria novosti.

Prema njegovim rečima, za "LNR" od momenta proglašenja njene nezavisnosti počinje novi život "bez diktata kijevskih vlasti".

Prema još nepotpunim rezultatima prebrojavanja glasova, čak 96 odsto izašlih glasača u susednom Lugansku izjasnilo se za samoopredeljenje.

Referendum u oblasti Donjecka i Luganska bio je praćen izolovanim slučajevima nasilja u nekim mestima.

Foto-reporter AFP javio je da je u Krasnoarmejsku video kako je jedna prokijevska militantna grupa ubila ili teško ranila bar dvojicu ljudi.

Proruski aktivisti u regionima Donjecka i Luganska ističu da je na referendum izašlo više od 70 odsto glasača.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov osudio je referendum o nezavisnosti Donjecke oblasti i Luganska i nazvao ga nelegalnom farsom.

Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič poručio je da je kijevska "ubilačka hunta" već ubila više od 300 miroljubivih građana u Ukrajini i pozvao kijevske vlasti da povuku vojsku i naoružanje iz regiona Donjeck, Lugansk, Odesa i drugih i da obustave nasilje nad sopstvenim narodom.

Kremlj podržao rezultate referenduma 

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da će Vladimir Putin formulisati stav prema referendumu na osnovu "snage tih rezultata". Šta će biti odluka predsednika "teško je predvideti", rekao je Peskov, prenela je ruska agencija Itartas.

Kremlj je, međutim, kasnije danas saopštio da poštuje rezultate referenduma u dva regiona na istoku Ukrajine i da očekuje njihovu primenu mirnim putem.

Peskov je rekao da su primedbe SAD i EU na račun Rusije "apsolutna glupost".

Rusija je pozvala ukrajinsku prelaznu vladu da održi nacionalnu debatu o budućoj strukturi države, nakon što su separatisti u dva istočna regiona proglasili pobedu na referendumu o samoupravi, javio je Rojters.

Predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter rekao je da Rusija nije zvanično priznala rezultat referenduma na istoku Ukrajine.

"Videli ste jutros odgovor Rusije: ona je izrazila poštovanje, ali ne i priznavanje referenduma. Nije, dakle, reč o priznavanju rezultata, što je važno", rekao je Burkhalter nakon sastanka sa šefovima diplomatije zemalja EU u Briselu.

Zapad ne priznaje "nezavisnost"

SAD i EU saopštile su da ne priznaju rezultate referenduma i upozorile su na uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji ako ukrajinski predsednički izbori, zakazani za 25. maj, budu ugroženi zbog glasanja na istoku Ukrajine.

Šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da predsednički izbori u Ukrajini neće biti održani u Donjecku, dok je, ranije danas, i lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vasilij Nikitin rekao da LNR ne namerava da učestvuje na izborima za predsednika Ukrajine.

U međuvremenu, Evropska unija je odlučila da proširi listu sankcija pošto nema smirivanja krize u Ukrajini, saopštio je Savet ministara u Briselu. Trinaest imena je dodato na listu na kojoj je već 48 osoba kojima je zabranjeno izdavanje viza i kojima je zamrznuta imovina.

Na listi su sada i dve firme koje su profitirale od ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim, saznaje se od diplomatskih izvora. Kako javlja Rojters, među sankcionisanima je i prvi zamenik načelnika ruskog Generalštaba Vjenčeslav Volodin i komandant ruskih vazdušno-desantnih jedinica Vladimir Šamanov.

Evropi se pridružila i Kanada, koja je uvela sankcije pritiv šest ruskih i šest ukrajinskih pojedinaca, javlja AFP.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej osudio je "separatističko glasanje" na jugoistoku Ukrajine kao ilegalno i dodao da je Brisel spreman da preduzme dalekosežne korake prema Rusiji ukoliko ona ne uspe da deeskalira krizu.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton takođe je izrazila veliku zabrinutost zbog "kontinuiranih napora proruskih aktivista da se destabilizuje istočna i južna Ukrajina", istakavši da su "te akcije neprihvatljive i da moraju da prestanu", saopšteno je iz njenog kabineta.

Posle odluka šefova diplomatija EU, Rusija je kritikovala EU zbog proširenja sankcija i pozvala je da poštuje rezultate referenduma o autonomiji u dva istočna ukrajinska regiona, promovisanjem dijaloga između regionalnih i vlasti u Kijevu.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи