Читај ми!

Berluskoni se vraća na velika vrata

Dogovor o reformi izbornog sistema, koji je postigao sa demokratama, vraća Silvija Berluskonija u centar italijanske politike.

Pošto je prošle godine izbačen iz parlamenta zbog presude za utaju poreza, bivši italijanski kontroverzni premijer Silvio Berluskoni se vratio u centar politike, postizanjem dogovora o reformi sa svojim rivalom iz Demokratske partije Meteom Rencijem.

Berluskoni, koji još uvek predvodi opozicionu stranku Forca Italija, je sa Rencijem postigao sporazum po kojem će podržati izborne i ustavne reforme, koje imaju za cilj ostvarivanje veće političke funkcionalnosti u Italiji, prenosi Bi-Bi-Si.

Zahvaljujući sadašnjem izbornom sistemu, u Italiji se na vlasti godinama smenjivala serija klimavih političkih koalicija.

To što je Renci pregovarao s Berluskonijem je dovelo do podela u vladajućoj koaliciji, a naročito u njegovoj stranci i među njenim biračima.

Pri dolasku pred sedište Demokratske partije i Berluskonijev i Rencijev automobil su pogođeni po jednim jajetom, a okupljeni građani su Renciju svoje nezadovoljstvo izrazili i pogrdnom hukom.

Posle više od dva sata pregovora, Berluskoni je novinarima izjavio da će postignuti dogovor "konsolidovati najjače stranke i pojednostaviti politički sistem", dok je Renci istakao da dogovor favorizuje funkcionalnost upravljanja zemljom i bipolarni sistem i "eliminiše ucenjivačku moć najmanjih partija".

Očekuje se da će u italijanskom Parlamentu da se povede ogorčena borba oko predloga reforme, prema kojoj su naročito neraspoložene manje stranke, jer bi to umanjio njihovu ulogu u budućim vladama, ocenjuje britanski javni servis.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи