Kina, borbeni avioni u novoj zoni

Kina poslala borbene avione u novoproglašenu zonu vazduhoplovne odbrane u Istočnokineskom moru. Kina ranije saopštila da svi avioni koji prolaze kroz tu zonu moraju da podnesu planove leta i da se identifikuju. Međutim, od tada su kroz oblast prošle vojne letelice Japana, Južne Koreje i SAD.

U novoproglašenu zonu vazduhoplovne odbrane u Istočnokineskom moru Kina je danas poslala borbene avione, javili su kineski državni mediji.

Portparol vazduhoplovnih snaga, pukovnik Šen Đinke rekao je da je nekoliko borbenih letelica razmešteno kako bi sprovele rutinske patrole "kao odbrambenu meru i u skladu sa međunarodnom zajedničkom praksom", javila je agencija Sinhua, a preneo Bi-Bi-Si.

Đinke je istakao da će vazduhoplovne snage kineske vojske ostati u stanju pripravnosti i da će preduzeti mere kako bi otklonile sve pretnje u cilju zaštite nacionalne bezbednosti.

Zona, koju je Peking proglasio prošle sedmice, pokriva teritoriju na koju, pored Kine, pravo polažu i Japan, Tajvan i Južna Koreja.

Kina je ranije saopštila da svi avioni koji prolaze kroz tu zonu moraju da podnesu planove leta i da se identifikuju, a da će se u suprotnom suočiti sa "vanrednim odbrambenim merama".

Međutim, od tada su kroz oblast koju ta zona pokriva prošle vojne letelice Japana, Južne Koreje i SAD.

Kina ističe da je uspostavljanje zone "potpuno opravdano i legitimno".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво