Čitaj mi!

Papa i Putin o Siriji

Papa Franjo primio je u Vatikanu predsednika Rusije Vladimira Putina gde su razgovarali o stanju na Bliskom istoku kao i odnosima katoličke i pravoslavne crkve. Putin i papa založili se za mirno rešenje sukoba u Siriji.

Poglavar katoličke crkve, papa Franja i predsednik Rusije Vladimir Putin sastali su se Rimu i podržali okončavanje rata u Siriji pregovorima svih sirijskih etničkih i verskih grupa, saopštio je Vatikan.

Putin i papa zatražili su da se "favorizuju konkretne inicijative za mirno rešenje sukoba u Siriji", piše u saopštenju posle njihovog prvog susreta.  Oni su pozvali na "rešenje koje će privilegovati put pregovora i uključiti različite etničke i verske grupe, prihvatajući njihovu neizostavnu ulogu u društvu".

Generalni sekretar UN Ban Kimun je danas za 22. januar u Ženevi sazvao mirovnu konferenciju o Siriji na koju su pozvani predstavnici sirijske vlade i opozicije što će biti prvi put da sednu za isti sto od izbijanja sukoba u toj zemlji pre 32 meseca.

Putin je zahvalio papi za pismo povodom samita grupe 20 u Sankt Peterburgu, u kojem se izjasnio protiv vojne intervencije u Siriji. 

Papa i ruski predsednik razgovarali su i o katoličkoj zajednici u Rusiji i doprinosu hrišćanstva društvu.

"Kritična situacija u kojoj su hrišćani u raznim delovima sveta, promocija dostojanstva ljudi kao vrednosti, zaštita ljudskih života i porodice" takođe su bile teme razgovora.

Putin je u poseti Vatikanu bio u pratnji ministara spoljnih poslova i odbrane, Sergeja Lavrova i Sergeja Šojgua, a posle razgovora s papom kome je preneo pozdrave ruskog patrijarha Kirila, sastao se i s novim državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinom.

Dvodnevni boravak u Italiji Putin završava sutra u Trstu sastankom s premijerom Enrikom Letom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 26. nov 2013, 11:16) - Milan [neregistrovani]

Mir za Siriju i svet

Dobro je da Vatikan i Rusija apeluju na mir, jer svaka agresija bi vodila u krađu prirodnih bogatstava u korist Nato pakta, a takođe i dolazak terorista na vlast u Siriji, čime bi ta država bila uništena. Ipak se mora znati da je Bašar el Asad predsednik koji je izabran voljom naroda Sirije i on i sirijska vlada drže mir i toleranciju i sprečavaju fundamentaliste da proganjaju hrišćansko stanovništvo.