Čitaj mi!

Preminuo Tadeuš Mazovjecki

Prvi poljski premijer posle pada komunizma, Tadeuš Mazovjecki, preminuo u 86. godini.

Posle duže bolesti, jutros je u 87. godini preminuo bivši premijer Poljske Tadeuš Mazovjecki, prvi premijer koga su slobodno izabrali Poljaci nakon pada komunizma, a kasnije od 1992. specijalni izaslanik UN u ratom zahvaćenoj BiH.

"Napustio nas je čovek koji je imao hrabrosti da u presudnim trenucima za Poljsku bude mudar", rekao je povodom smrti Mazovjeckog predsednik Poljske Bronjislav Komorovski.

Mazovjecki je bio lider i simbol otpora Poljaka komunističkom režimu, a 1980. godine je tokom štrajka u brodogradilištu u Gdanjsku u kome su se rodili prvi nezavisni sindikati iza gvozdene zavese, Solidarnost, taj poljski intelektualac bio šef eksperata štrajkača, a kasnije savetnik Leha Valense.

Spadao je među arhitekte "okruglog stola" poljskih komunističkih vlasti sa opozicijom na kojem je nenasilno okončana decenijska vlast totalitarnog režima. Izabran je 1989. godine kao prvi premijer Poljske bez crvene partijske knjižice od 1945. godine i tu funkciju je obavljao do 1990. godine.

"Bio je najbolji premijer koji je mogao da zadesi Poljsku u to vreme", rekao je bivši predsednik Leh Valensa.

"Smatrao je da dijalog i slušati druge treba da bude temelj u našim geografskim širinama. Da nije bilo njega, Poljska bi ušla u sukob sa svima. Nakon velike borbe bio je potreban mir, zona tišine, da razmislimo šta da uradimo, da gradimo a ne razaramo", rekao je filmski režiser Kažimjež Kuc.

Tolerancija, suzdržanost i smirenost pored ostalih osobina kvalifikovale su ga za izaslanika generalnog sekretara UN u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. kada je demonstrativno podneo ostavku zbog toga što su UN dopustile da padnu zaštićene zone Srebrenica i Žepa.

Mazovjecki je 1993. godine podneo UN izveštaj o kršenjima ljudskih prava koja su počinile sve zaraćene strane u Bosni i Hercegovini.

"Kada se jednom vide te ogromne nesreće koje su zadesile Bosnu, nikada ne možete da prestanete da se za Bosnu interesujete", rekao je Mazovjecki godinu dana nakon protestne ostavke u jednom intervjuu i dodao da je za Bosnu malo da samo prestane da se puca.

Tadeuš Mazovjecki rođen je 1927. godine u Plocku.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. okt 2013, 22:12) - anonymous [neregistrovani]

Poljska 1945

a ko je okupirao Poljsku od 1945. 

(ponedeljak, 28. okt 2013, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

post

pre svega saucesce porodici! posle svega u Poljskoj nikad nije bio komunizam! i Mazovjecki nije bio neki predsednik posle komunizma (to je izmisljotina i germanska laz!)

(ponedeljak, 28. okt 2013, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

Poljaci kao Srbi

Neke stvari kod Slovena nikako da se dovedu u red. Srbi svaki put kad promene vlast iznova otkrivaju da su slobodni i nezavisni. Poljaci, kako se cini po izjavi Sikorskog, ne razlikuju se ni malo. Ja sam mislio da je Poljska (ponovo) slobodna i nezavisna od 1918, a sad me demantuje licno poljski ministar spoljnih poslova. Samoobezvredjivanje je sport u kome su slovenski politicari najbolji.