Blokada Vlade SAD ugrožava i Srbiju?

Rast vrednosti na njujorškoj berzi i pored nepomirljivih stavova demokrata i republikanaca o finansijskoj blokadi Vlade SAD. Posledice američke finansijske blokade mogu da pogode ceo svet i podignu cenu zaduživanja za zemlje kao što je Srbija, upozoravaju stručnjaci.

Republikanski senatori optužuju američkog predsednika Baraka Obamu da uopšte ne želi da pregovara o svom zakonu o zdravstvu, a Obama saopštava da ne može biti pregovora ni o čemu dok republikanci ne uklone blokadu rada federalnih službi.

Uprkos nepomirljivim stavovima, akcije na njujorškoj berzi su dobile na vrednosti.

Analitičar agencije "Standard end purs" Alek Jang smatra da razgovori o zatvaranju vlade moraju da uključe i podizanje granice zaduživanja i da sve mora brzo da se reši.

"Rekao bih da će se nestabilnost na berzi vratiti ako do ponedeljka ne bude napretka u razgovorima", kaže Jang.

Lideri centralnih banaka i ministri finansija okupljeni na godišnjim sastancima Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda upozoravaju da bi tehničko bankrotstvo SAD ugrozilo oporavak čitave svetske ekonomije.

"Pažljivo pratimo situaciju i tražimo od svih političara da brzo delaju i nađu rešenje, jer bi posledice mogle biti vrlo ozbiljne", predsednik Svetske banke Džim Jong Kim.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi upozorava da se može očekivati ozbiljna štetu za američku privredu i ekonomiju čitavog sveta, ukoliko sukob u Vašingtonu potraje.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić kaže da bi najveći gubitnici u startu bili Kina i Japan, koji su najviše investirali u američki državni dug - u kojem učestvuju sa više od dve hiljade milijardi američkih dolara.

"Ali, zbog preokretanja trenda biće pogođene i privrede širom sveta, a možemo da kažemo da ozbiljnije preuzimaju rizik one zemlje koje imaju visok nivo državnog duga, a to je potencijalno i Srbija. Otežano će se zaduživati, skočiće premija na rizik. Biće skuplje zaduživanje na međunarodnom finansijskom tržištu, kroz emisije državnih obveznica, jer će investitori ugraditi u svoja očekivanja taj negativni scenario, i premiju na rizik. Zahtevaće nešto više kamatne stope", objašnjava Grubišić.

Optimizam ipak ulivaju izjave američkog ministra finansija Džeka Lua i direktora američke centralne banke Bena Bernankea, koji su kolegama na sastanku Grupe 20 rekli da su sigurni da će kriza biti rešena pre 17. oktobra.

U suprotnom, od sledećeg petka, u američkoj centralnoj banci više neće biti novca za plaćanje državnih računa.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 11. okt 2013, 22:38) - Воронцов [neregistrovani]

Ре Истина

Има краја јер се стварају нови економски и војни савези у Азији .

(petak, 11. okt 2013, 22:00) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Dali granicu o visini zaduzivanja Amerike odredjuju oni sami ili onaj koji taj zajam daje.Ili ce oni lepo ziveti,proizvoditi oruzje i demostrirati silu,a istovremeno biti prezaduzeni. Ima li kraja tome ?

Pozdrav Dusan

(petak, 11. okt 2013, 21:29) - Воронцов [neregistrovani]

Што већи економски суверенитет

Зато ја увек говорим да економски најстабилније земље могу бити оне које имају усклађену домаћу производњу и продају то јест што мање зависе од увоза и извоза као и од спољних зајмова. Наравно такве економије могу остварити само велике земље, али на жалост не видим да то чине, али и мале земље треба да теже самосталности у границама могућег. Предати се хировима светских моћника и хировима међународних економских односа значи изабрати пут економске пропасти.