Читај ми!

Od paste za zube do bojnog otrova

Hemikalije koje je Nemačka izvozila u Siriju korišćene u civilne svrhe, rekla Angela Merkel. Stručnjaci kažu da se izvezene hemikalije mogu koristiti i za proizvodnju paste za zube, ali i bojnih otrova.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su hemikalije koje je njena zemlja izvozila u Siriju i koje su mogle da se upotrebe za proizvodnju otrovnog gasa, bile korišćene u civilne svrhe.

Ministarstvo privrede Nemačke potvrdilo je da je Nemačka od 2002. do 2006. godine isporučivala Siriji hemikalije "dvostruke namene", koje se mogu koristiti za proizvodnju sarina.

Ministarstvo je saopštilo da su izvozne dozvole izdate za taj period - ukupno 137 tona hemikalija dvojne namene, od čega je 93 tone fluorovodonika (hidrogen-fluorida) - 20 tona 2002. i 2003. a 73 tone 2005-2006. godine.

Isporuke su odobravali kako vlada Gerharda Šredera, tako i kabinet Angele Merkel, prenela je agencija RIA Novosti.

Reč je o isporuci 90 tona fluorovodonika i 12 tona amonijum-bifluorida, a to su sastojci neophodni za proizvodnju sarina, mada samo oni nisu dovoljni.

Merkelova je, u intervjuu nemačkoj televiziji, rekla da zvaničnici još pokušavaju da utvrde za šta su korišćene hemikalije koje su se izvozile posle 2006. i pre maja 2011. godine, u vreme kada je Nemačka uvela striktnu kontrolu na izvoz u Siriju, preneo je Bi-Bi-Si.

Agencija AFP je, pozivajući se na izvore iz Ministarstva, prenela da su hemikalije bile "klasično dvojne namene" i mogle su biti korišćene u civilne svrhe - za površinsku obradu metala, fluorisanje pijaće vode i proizvodnju paste za zube.

"Procena svih raspoloživih informacija pre izdavanja dozvola potvrdila je da nema dokaza o mogućoj vojnoj upotrebi, pa je izdavanje dozvole bilo opravdano", navelo je nemačko Ministarstvo privrede.

"Vlada nema informacije koje bi ukazivale na to da je isporučena roba od tada korišćena za bilo šta drugo osim za naznačene civilne svrhe", istaklo je Ministarstvo u odgovoru.

Poslanik Levice, Jan van Aken, sugerisao je da su vlade bile krajnje neodgovorne.

"Zaista ne mogu da verujem. Nemačka je godinama isporučivala više od 111 tona hemikalija sa kojima je mogao biti napravljen sarin u Siriji, zemlji koja je poznata da radi na programu hemijskog naoružanja", rekao je on ARD-u.

Inspektori UN predstavili su prošlog ponedeljka nalaze prema kojima je upravo nervni bojni otrov sarin bio primenjen 21. avgusta u zoni sukoba u Siriji, za šta su zapadne sile optužile režim sirijskog predsednika Bašara el Asada.

U izveštaj UN se, međutim, ne ukazuje precizno ko je upotrebio sarin, sirijski zvaničnici su porekli da su to učinile vladine snage, a Rusija je danas saopštila da je od Damaska dobila dokaze da iza hemijskog napada stoje antivladini pobunjenici.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи