Читај ми!

Čavez umro od srčanog udara?

Ugo Čavez umro je od teškog srčanog udara, izjavio komandant predsedničke garde general Hose Ornela i saglasio se sa ocenom potpredsednika Nikolasa Madura da su "neprijatelji" Venecuele kod Čaveza "izazvali rak".

Predsednik Venecuele Ugo Čavez, koji se poslednje dve godine lečio od raka, umro je od teškog srčanog udara, izjavio je komandant predsedničke garde general Hose Ornela.

Čavez je, pre smrti, iako nije mogao da govori, pokušao da kaže da ne želi da umre, zato što je "voleo svoju zemlju i zato što se žrtvovao za svoju zemlju", rekao je Ornela, koji bio uz Čavesa poslednje dve godine i sa njim proveo i poslednje trenutke.

Govoreći ispred zdanja vojne akademije u Karakasu, u kojoj je izloženo Čavezovo telo, Ornela je rekao da je predsednik imao najbolje lekare iz celog sveta, ali da oni nikada nisu pred njim govorili o njegovom zdravstvenom stanju.

Ornela se složio sa tvrdnjom potpredsednika Nikolasa Madura da su "neprijatelji" Venecuele kod Čaveza "izazvali rak".

"Biće potrebno pedeset godina da se otpečate dokumenta u kojima će se videti da je neprijatelj bio umešan", rekao je Ornela.

Kovčeg sa telom Uga Čaveza, posle šest sati prolaska ulicama glavnog grada, izložen je na Vojnoj akademiji u Karakasu. Noćas održanu procesiju predvodio je potpredsednik Nikolas Maduro.

Pedesetosmomogodišnji Čavez 14 godina je bio na čelu Venecuele i predstavljao simbol socijalizma u Latinskoj Americi. Umro je 5. marta u Karakasu u 58. godini, posle dvogodišnje borbe sa rakom. Biće sahranjen u petak.

Odlazak venecuelanskog predsednika otvorio je Pandorinu kutiju punu pitanja o budućnosti Venecuele, u kojoj će, u roku od 30 dana, morati da budu održani i predsednički izbori. Posle smrti predsednika Venecuele, Vašington se nada boljim odnosima sa Karakasom, ali tek posle predsedničkih izbora u Venecueli.

Ujedinjene nacije održaće u sredu komemorativni skup u spomen na Čaveza, najavio je predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posthumno je odlikovao Uga Čaveza ordenom Republike Srbije za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dveju zemalja. Povodom smrti predsednika Venecuele, u ambasadi te zemlje u Beogradu, 12. i 13. marta, biće otvorena Knjiga žalosti.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи