Biografija Baraka Obame

Aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država izborio se za drugi mandat. Kada je pre četiri godine prvi put postao šef države, mnogi su ga zbog idejne politike poredili sa Džonom Kenedijem. Dok njegovi protivnici tvrde da zemlja pod Obaminim rukovodstvom stagnira, sledbenici poručuju da je, čvrstom rukom, Ameriku izvukao iz najgore ekonomske krize.

Njegova priča je američka priča, piše na sajtu Bele kuće. U sebi nosi vrednosti domovine, odgajan je u duhu srednje klase, u porodici koja je visoko cenila naporan rad i obrazovanje, dok se lična filozofija Baraka Obame oslikava u stavu da život živi služeći široj zajednici.

''Počevši od danas, moramo da se podignemo, da se pročistimo i da opet zajedno počnemo da stvaramo Ameriku", poručio je Obama u svom obraćanju 2009. godine.

Obamini majka i otac, bela Amerikanka En iz Kanzasa i musliman iz Kenije, takođe Barak, upoznali su se na Havajima i 4. avgusta 1961. dobili sina. Dve godine posle toga, Obamini roditelji se razvode i njegov otac se zauvek vraća u Afriku. Kasnije ga je sreo samo jednom kao dete.

Govoreći o njihovom odnosu, kaže da ga je, kao čoveka, više oblikovalo očevo odsustvo nego prisustvo. Za razliku od oca, Barak Obama je veoma privržen svojim ćerkama, Maliji i Saši, koje ima sa suprugom Mišel. Njih dvoje važe za skladan par koji ove godine slavi dve decenije braka.

"Mišel Obama se ne ističe i nije tako kontroverzna kakva je bila Hilari Klinton, ali svakako nije ni u pozadini kao što je bila Lora Buš", objašnjava reporter Asošieted presa Čarls Babington.

Do pozicije četrdeset četvrtog predsednika Sjedinjenih Država i prvog Afroamerikanca na tom mestu, Barak Obama prešao je dug put. Diplomu pravnika stekao je na prestižnom univerzitetu Harvard i zatim godinama radio kao advokat i predavač na fakultetu u Čikagu.

Političku karijeru započinje devedesetih u državi Ilinois da bi se 2004. godine, pobedom nad republikanskim protivnikom za mesto u američkom Senatu, istakao kao jedna od najupečatljivijih političkih figura u Vašingtonu.

Obaminu prvu predsedničku kampanju obeležilo je protivljenje iračkom ratu, u drugoj su dominirale ekonomske teme.

"Ne verujem u ekonomiju od vrha ka dnu. Verujem u ekonomiju koja se oslanja na srednju klasu, verujem u ekonomiju odozdo - nagore. To je recept za njen rast i opcija koju birate na predstojećim izborima. I to je razlog moje ponovne kandidature za predsednika Sjedinjenih Država", rekao je Obama kada se ove godine ponovo kandidovao za predsednika.

U američku istoriju već je ušao. I naredne četiri godine, Obama će, kao predsednik, ispisivati njene stranice.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">