Читај ми!

Sve oči uprte u Ohajo

Birači američke države Ohajo skoro ravnomerno su podeljeni u opredeljenju za republikance i demokrate. Ta država je glasala za pobednika na poslednjih 12 predsedničkih izbora. Štabovi Obame i Romnija Ohaju posvećuju najveću pažnju - kandidati su do sada više od 30 puta posetili tu državu.

Američka savezna država Ohajo iako ne nosi najviše glasova, posebno je značajna za ishod predsedničkih izbora pošto su stanovnici te države Srednjeg zapada do sada najčešće glasali za pobednika.

Ohajo je po registrovanim biračima skoro ravnomerno podeljen u opredeljenju za republikance i demokrate, ali ga ne čini samo to značajnim. Ohajo je glasao za pobednika na poslednjih 12 predsedničkih izbora u SAD koje odlučuju glasovi elektora, a ne ukupan broj osvojenih glasova.

Poslednji put su žitelji te države "promašili" 1960. kada su glasali za Ričarda Niksona, dok je pobednik bio Džon Kenedi. Štaviše, u 20. veku Ohajo nije izabrao pobednika samo još 1944. kada je bio protiv Frenklina Ruzvelta.

Pored toga, Ohajo ima sudbonosan značaj za republikanske kandidate pošto nijedan republikanac za više od vek i po postojanje te stranke nije pobedio na predsedničkim izborima, a da nije odneo najviše glasova upravo u Ohaju.

Prema većini anketa, u Ohaju aktuelni predsednik Barak Obama ima solidnu prednost od nekoliko procenata koju republikanac Mit Romni do sada nikako nije uspeo da ugrozi.

Na prednost Obame u Ohaju, u kojem velik broj ljudi radi u autoindustriji, presudno utiče to što je kao predsednik 2009. odborio veliki paket pomoći proizvođačima automobila i kamiona, dok je Romni bio protiv takve pomoći federalne vlade.

Toj državi na Srednjem zapadu, štabovi Obame i Romnija posvećuju najveću pažnju - kandidati su do sada više od 30 puta posetili Ohajo, a o njegovom značaju govori i preplavljenost tamošnjih televizijskih programa predizbornim spotovima.

Prema analizi En-Bi-Sija, Štabovi Obame i Romnija potrošili su za sada 177 miliona dolara za kampanje u Ohaju, više nego u bilo kojoj drugoj državi. Očekuje se da će u poslednjoj nedelji Romnijev štab potrošiti 12 miliona dolara za oglase na televizijama, dok se iz Obaminog štaba najavljuje osam miliona dolara.

Na televizijskim stanicama u Ohaju samo prošlog meseca je emitovano 58.235 spotova za predsedničke izbore, za šta je potrebno 80 dana neprekidnog gledanja kako bi se sve odgledale, navodi agencija Blumberg.

Desetak država, takozvanih "sving stejts", smatraju se ključnim za ishod izbora 6. novembra pošto se predsednik SAD ne određuje ukupnim brojem glasova već brojem elektorskih glasova koje kandidati dobijaju po pojedinim državama po principu "pobednik uzima sve".

Među tim država Florida daje najviše glasova - 29, ali se Ohajo sa 18 elektorskih glasova nalazi u žiži kampanja i izborne aritmetike. Ključne države su i Ajova sa šest elektorskih glasova, Kolorado sa devet, Nevada sa šest, Nju Hempšir sa četiri, Virdžinija sa 13 i Viskonsin sa 10.

Kad je reč o već opredeljenim državama, smatra se da Obama može da računa na 237, a Romni na 206 od 270 elektorskih glasova potrebnih za pobedu.

Ako ne bude iznenađenja u državama koje se već smatraju opredeljenim, Obami je dovoljno da pobedi u Ohaju, Viskonsinu i Nevadi u kojima ima solidnu prednost, dok bi Romni i pored pobede u šest ostalih "sving stejts" ipak izgubio trku.

Statističar Nejt Silver, koji se proslavio uspešnim predviđanjem pobednika u 49 od 50 država na prošlim predsedničkim izborima, procenjuje da postoje šanse od 50 odsto da Ohajo i ove godine odluči pobednika, odnosno da isključivo od te države zavisi ishod izbora.

Portal Politiko navodi da kako ankete sada prognoziraju, Romni dobija u Koloradu, Floridi i Virdžiniji što mu donosi ukupno 257 elektorskih glasova, dok Obama dobija ostalih 281.

Silver na svom blogu predviđa da Obama ima više šansi da pobedi u Virdžiniji. Romni, prema Silverovoj računici, ako ne pobedi u Ohaju, mora da dobije i u Ajovi, gde malo zaostaje za akutelnim predsednikom, i u Nevadi u kojoj Obama ima veliku prednost. Ostale kombinacije su, prema tom statističaru, daleko teže izvodljive za Romnija.

Sa druge strane, Obama ako izgubi u Ohaju, mora da pobedi na Floridi ili u Koloradu, gde Romni ima izvesnu prednost. Međutim, ako je Ohajo neki pokazatelj zbog demografske podeljenosti birača, gubitak u toj državi znači još manje šanse za pobedu u državama gde je izjednačen sa Romnijem ili je u malom zaostatku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи