Читај ми!

Al Kaida izbačena iz Jemena

Posle višemesečne ofanzive, jemenska vojska preuzela je kontrolu nad strateškim gradovima Zinđibar i Džar, na jugu zemlje. Al Kaida je kontrolisala jug zemlje već godinu dana, otkako je iskoristila haos nastao zbacivanjem režima Ali Abdulaha Saleha.

Jemenska vojska je u potpunosti preuzela kontrolu nad glavnim gradom južne provincije Abjan, Zinđibarom, koji su više od godinu dana držali borci Al Kaide, rekao je komandant vojske Jemena koji je na terenu.

"Zinđibar je u potpunosti pod kontrolom vojske, a pripadnici Al Kaide su pod pritiskom napustili grad", istakao je za Frans pres general Muhamed el Sumali, komandant 25. mehanizovane brigade koja je izvela napad.

"Povlačeći se iz grada borci Al Kaide su iza sebe ostavljali bombe i mine, ali to nije sprečilo vojsku da se rasporedi po čitavom gradu", rekao je general jemenske vojske.

Vojska je tačno pre mesec dana započela novu veliku ofanzivu sa ciljem da povrati kontrolu nad Zinđibarom i drugim uporištima Al Kaide na jugu zemlje.

Pored Zinđibara, Al Kaida se povukla sa položaja u gradu Džar u kom se nalazi strateška vojna baza od ključnog značaja za snabdevanje Al Kaide na jugu Jemena.

General major Salem Katan, komandant jemenske vojske na jugu zemlje, javio se iz zgrade opštine u Zinđibaru odakle je potvrdio da je vojska potpuno očistila oba grada.

Pripadnici Al Kaide preuzeli su kontrolu nad većim delom juga zemlje prošle godine, iskoristivši unutrašnje političke nemire i proteste u Jemenu tokom kojih je bivši predsednik Ali Abdulah Saleh nateran da napusti vlast.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи