Ukrajina obeležila Dan nezavisnosti

Obeležen Dan nezavisnosti, glavni nacionalni praznik, u Ukrajini. Molebanu u Sofijskoj crkvi prisustvovali ukrajinski funkcioneri. Ukrajina se približava svom cilju - punopravnom ulasku u slobodnu porodicu evropskih naroda, ocenio ukrajinski predsednik Viktor Juščenko.

Nacionalni praznik, Dan nezavisnosti, obeležen je u Ukrajini vojnom paradom u kojoj je učestvovalo više od 3.000 vojnika, a nad kijevskim nebom leteli su avioni vojne i civilne avijacije, između ostalog i obnovljena pilotska grupa "Ukrajinski sokolovi".

Molebanu u Sofijskoj crkvi prisustvovali su predsednik Viktor Juščenko i drugi ukrajinski funkcioneri, a na centralnoj ulici Krešatik izložene su novine u ukrajinsko odbrambeno-industrijskom kompleksu - oklopna vozila i protiv-vazdušni raketni sistemi. 

Ukrajina se korak po korak približava svom cilju, punopravnom ulasku u slobodnu porodicu evropskih naroda, izjavio je ukrajinski predsednik.

"Niko neće uspeti da podeli narod", rekao je Juščenko u obraćanju naciji, pozivajući Ukrajince na jedinstvo, koje će pomoći da se "uspešno prevladaju sve krize i izazovi, ostvare nove velike pobede i svetsko priznanje".

Ukrajina post-totalitarna zemlja 

Podsećajući na to da je "Ukrajina post-totalitarna zemlja", predsednik je rekao da se to negativno odražava na aktivnosti strukture vlasti i težnje određenih političara ka populizmu.

Značajan deo obraćanja, Juščenko je posvetio sopstvenom radu na ranijim dužnostima premijera i guvernera Narodne banke, postavljajući istovremeno kao zadatak obnovu finansijske stabilnosti i javnu raspravu o promenama u Ustavu, navela je ruska državna novinska agencija.

Juščenko je, takođe, pozvao sveštenstvo na dijalog radi stvaranja jedinstvene pomesne pravoslavne crkve.

Pružajući garancije da će predsednički izbori 17. januara 2010. godine biti "fer i legalni", predsednik Ukrajine usprotivio se "konzerviranju klanova, koji već dele zemlju napola".

Nema odmora do stvaranja srećne Ukrajine

Premijerka Ukrajine Julija Timošenko u nedelju je čestitala Ukrajincima praznik, ističući u poruci da "niko i nikada više neće staviti u sumnju postojanje Ukrajine i ukrajinskog naroda", podsetio je Itar-Tas.

Ističući da je proteklih 18 godina uporedo sa uspesima bilo "neprijatnosti i nesreća, razočaranja i gubitaka", Timošenkova je uverena da najbolji sinovi i kćeri naroda neće prekrstiti ruke i umiriti se dok se ne stvori "zaista slobodna, nezavisna, srećna i moćna evropska Ukrajina".

Ruski premijer Vladimir Putin uputio je telegram-čestitku Timošenkovoj povodom nacionalnog praznika, u kojoj se izražava očekivanje da će rad dve vlade "doprineti rešavanju praktičnih zadataka bilateralne saradnje i stvaranju povoljne klime za razvoj čitavog kompleksa odnosa između Rusije i Ukrajine".

Dan nezavisnosti u Ukrajini obeležava se od 1991. godine, kada je na ovaj dan Vrhovni sovjet Ukrajinske Socijalističke Sovjetske Republike usvojio Deklaraciju o nezavisnosti i formiranje samostalne ukrajinske države.

U vreme decembarskog referenduma 1991. godine, nezavisnost Ukrajine podržalo je 90,3 odsto od 84,3 odsto izašlih građana, odnosno, 76,1 odsto ukupnog punoletnog stanovništva Ukrajine, podseća ruska agencija.

Uoči praznika, Centar za ekonomska i politička istraživanja "Razumkov" sproveo je anketu, po čijim rezultatima bi samo 52 odsto Ukrajinaca glasalo za nezavisnost zemlje ako bi se referendum o tome održao ovog meseca.

Protiv nezavisnosti glasalo bi 25 odsto anketiranih, a ostali su ili neodlučni, ili ne bi izašli na birališta, naveo je Itar-Tas.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво