Читај ми!

Groznica zbog Nebeskog drveta

U Tokiju vlada groznica povodom otvaranja "Nebeskog drveta", najvećeg tornja na svetu. Blizu 300.000 ljudi konkurisalo za mesto među prvim posetiocima 634 metra visoke građevine.

U japanskoj prestonici Tokiju 22. maja se otvara novi televizijski toranj, koji trenutno predstavlja najvišu građevinu na svetu u kojoj nije predviđeno stanovanje ili duži boravak. Toranj koji je poneo ime "Nebesko drvo", visok je 634 metara i težak 41.000 tona.

Ovaj novi simbol Tokija, izgrađen u delu grada koji je poznat po starim hramovima, pijacama i dvorani za sumo rvanje, zamišljen je kao spoj tradicionalnog i modernog i predstavljaće magnet za domaće i strane turiste zahvaljujući dvema platformama namenjenim za posmatranje grada koje se nalaze na 350, odnosno 450 metara visine.

Ova dva vidikovca mogu da odjednom prime ukupno 2.900 posetilaca, što nije maksimalni kapacitet, već broj koji omogućava normalan protok i bezbednost ljudi.

Ulazak u toranj će do 7. jula biti moguć samo uz prethodnu rezervaciju, a svih 70,000 mesta unapred su razgrabljena. Za privilegiju da budu među ovim prvim posetiocima "Nebeskog drveta" putem interneta je konkurisalo čak 280.000 ljudi.

Strast Japanaca za atraktivnim turističkim lokacijama, pejsažima i tehnološkim novitetima ne ogleda se samo u ovom velikom odzivu, već i u činjenici da je u proteklih mesec dana u više navrata izvršeno hapšenje entuzijasta koji su se tokom noći ušunjali na gradilište u pokušaju da uđu u skoro dovršeni toranj, probiju se do njegovih platformi i tako postanu prvi koji će uživati u noćnom pejsažu Tokija.

Otvaranje "Nebeskog drveta" dolazi u osetljivom istorijskom trenutku kada je Japan uzdrman posledicama velikog cunamija i nuklearne katastrofe u Fukušimi i kada je, u uslovima usporavanja japanske ekonomije i pada njene kompetitivnosti u odnosu na susede Kinu i Južnu Koreju, napaćenom japanskom narodu potrebna injekcija samopouzdanja i vere u bolju ekonomsku budućnost.

"Nebesko drvo" će takođe odmeniti u Japanu popularni ali donekle kontroverzni "Tokijski toranj" kao najveći simbol japanske prestonice.

Trista trideset dva metra visoki "Tokijski toranj" izgrađen je polovinom pedesetih godina prošlog veka kao kopija Ajfelovog tornja i ofarban u belu i narandžastu boju kako bi se obezbedila bezbednost vazdušnog saobraćaja nad njim.

Mada je zbog svog vidikovca i zabavnih sadržaja vrlo prihvaćen među mladim Japancima, "Tokijski toranj" usled nedostatka originalnosti ne uživa toliku popularnost među stranim turistima.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи