Foklandi, 30 godina posle

Ratni ožiljci Foklandskog rata se još uvek osećaju i na ostrvima i u Argentini. Traume, veliki broj neidentifikovanih poginulih vojnika i plaže pune nagaznih mina. Foklandska ostrva su britanska, ali Argentina ih se još uvek nije odrekla.

Trideset godina posle argentinsko-britanskog rata oko Foklandskih ostrva, ratni ožiljci i dalje postoje. Argentina je 1982. godine upala sa svojim trupama na Foklande, koji se nalaze 400 kilometara od argentinske obale i 12.700 kilometara od Velike Britanije, ali je teritorija bila pod britanskim suverenitetom.

Tokom 74 dana, koliko je sukob trajao, poginulo je 907 ljudi. Među njima je 649 Argentinaca i 255 britanskih vojnika.

Ostrvljani, njih nešto više od 3.000, koliko ih danas živi na Foklandima i koji su većinom britanskog porekla, i danas imaju živo sećanje na te događaje, a posledice su vidljive.

Prelepa peščana plaža odmah pored gradića Stanlija neupotrebljiva je za ljude, jer su Argentinci tu svojevremeno postavili minsko polje. Bezbedni su jedino pingvini, koji tu dolaze u velikom broju, jer su previše laki da bi aktivirali mine.

Žitelji Foklanda kažu da ih brinu svakodnevni preleti argentinskih aviona i prolasci brodova, jer strahuju od mogućih novih nevolja. Argentina već decenijama vodi ekonomsku i diplomatsku kampanju za dobijanje Foklanda pod svoj suverenitet, piše agencija AP.

"Iako je 30 godina prilično dugo, ipak, kao da je juče bilo. Čim počnu pretnje, sve se odmah vraća. To ljude čini nervoznima. Ne verujemo da će upotrebiti vojnu silu, ali i ono što rade nam ne pomaže", kaže stanovnik Foklanda Toni Smit i dodaje da su gotovo svi Argentinci koje je upoznao bili potpuno korektni prema njemu.

S druge strane, Argentinci sebe, takođe, vide kao žrtve. Većina je svoju ljutnju usmerila na britansku istorijsku ulogu glavne kolonijalne sile, iako Foklandska ostrva više nisu britanska kolonija.

Za rat iz 1982. Argentinci takođe krive i vojnu huntu, koja je tada vladala Argentinom. Bez obzira na sve, vojna intervencija je, međutim, imala veliku podršku u Argentini u to vreme, dodaje AP.

Ankete i danas pokazuju da većina Argentinaca smatra da su Foklandi njihovi. Oni zato pozdravljaju kampanju svoje predsednice Kristine Fernandes usmerenu na dobijanje suvereniteta nad Foklandima.

Efekti rata još uvek se osećaju

Obične vojnike su argentinski oficiri maltretirali u to vreme, terajući neke od njih bukvalno da gladuju ili da se smrzavaju u odeći koja je bila namenjena suptropskoj klimi, a ne klimi koja vlada na Foklandima.

Ratni veteran, Argentinac Gustavo Pirih, kaže da su oficiri u njegovoj četi vojnicima davali samo vodu, dok su oni sami jeli meso i krompir. On je svojevremeno o tome svedočio pred argentinskim sudom.

On i danas ima problema sa promrzlina na nogama koje je zadobio zbog hladnog vremena i neadekvatne obuće. Pirih, takođe, pati od posttraumatskog stresa i ima povremene napade panike.

"Bili smo vrlo mladi, potpuno nevini. Niko nije mislio da ćemo ići u rat. Nismo ni znali šta je rat", kaže njegov kolega Pozo koji je jedan od retkih koji je preživeo potapanje broda "General Belgrano", dok njegova 323 druga nisu.

To je prvi put u istoriji da je jedan brod potopila nuklearna podmornica. Britanski "Osvajač" potopio je argentinski brod sa dva torpeda, a potapanje se desilo na oko 400 kilometara od spornih ostrva.

Tek 10 godina posle rata argentinski veterani dobili su pravo na vojne penzije. Prva klinika za mentalne bolesti koja se bavi samo psihičkim problemima argentinskih ratnih veterana otvorena je tek pre mesec dana i već ima 439 pacijenata.

Jedino istraživanje mentalnog stanja ratnih veterana u Argentini sprovedeno je 1995. godine i tada je utvrđeno da više od 80 odsto njih i dalje pati od uznemirenosti i razdražljivosti, dok 58 odsto njih ima česte depresije.

Gotovo na polovini nadgrobnih ploča poginulih argentinskih vojnika danas i dalje stoji natpis "Poznati samo Bogu", jer nisu identifikovani njihovi posmrtni ostaci zato što nisu imali pločice sa imenima.

Neki od stanovnika Foklanda prisećaju se sa simpatijama argentinskih vojnika iz vremena okupacije. Član lokalne skupštine Džen Čik kaže da su oni zaista došli misleći da su dobrodošli i da oslobađaju stanovništvo od kolonijalnih vlasti.

"Ljudi sa Malvinasa (argentinsko ime za Foklande), oslobođeni ste od nelegalnih kolonijalnih vlasti. Narod i oružane snage Argentine vas prihvataju i pozdravljaju kao svoju braću. Pridružite nam se u kovanju bolje budućnosti za ostrvo", bila je poruka s kojom su došli na Foklande, kaže Čik.

Umesto dobrodošlice, tadašnja britanska premijerka Margaret Tačer mobilisala je vojsku i poslala je na skoro 13.000 kilometara udaljeno ostrvo.

broj komentara 19 pošalji komentar
(nedelja, 24. maj 2020, 21:46) - Dragisa Dag [neregistrovani]

Foklendska Ostrva

Foklendska ostrva ce ostati deo UK.U buducnosti ce dobiti status visoke autonomije ali UK ostaje domovina!

(utorak, 03. apr 2012, 07:20) - Voroncov [neregistrovani]

Naselili su pusta ostrva i logično je da su njihova

Ako se ne slažem sa spoljnom politikom Ujedinjenog kraljevstva to ne znači da trebam donositi i pogrešne zaključke. Da se pored Velike Britanije nalazilo kakvo pusto ostrvo i naselili ga njeni stanovnici /Englezi, Škoti, Velšani, Irci i ne znam ti ko) mi bi svi rekli uredu to je Ujedinjeno Kraljevstvo. U čemu je dakle razlika. Samo u tome što su pusta nenaseljena Foklandska ostrva daleko od V. Britanije. A stanovništvo isto . Sem jednog kratkog vremena prisustva Španije stalno su tamo. Da tamo žive na primer potomci Španaca ja bi drugačije govorio. Narod lepo kaže : Zemlja je onog čija stada po njoj pasu. A tamo pasu stada podanika Ujedinjenog Kraljevstva. Koliko u svetu ima ostrva koja pripadaju udaljenijim državama od onih pored kojih se nalaze. Ovde postoji samo velika udaljenost i ništa više.

(ponedeljak, 02. apr 2012, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Ipak su to potomci doseljenika iz Britanij

Znas li ti sta je logika, logika ti je kad pogledas na kartu svijeta i vidis Malvinska ostrva pored Argentine, a Foklandska ne vidis pored Velike Britanije, koja je i sama uzgred budi receno podjeljena na vise drzava, e to ti je logika, sve ostalo je nelogicno.

(ponedeljak, 02. apr 2012, 21:47) - Vi i politika,mi i fudbal! [neregistrovani]

Ne lupajte:

Stanovnici ostrva zele da ostanu u Britaniji!

(ponedeljak, 02. apr 2012, 14:44) - anonymous [neregistrovani]

Argentinci su ti braca koliko i britanci

Hahaha, pazi sad su nam i argentinci braca samo zato sto su u ratu sa Britanijom...boze svasta..pa i ti argentinci su poreklom iz zapadne evrope koju toliko ne volis. Argentinci su ti braca koliko i britanci.

(ponedeljak, 02. apr 2012, 13:47) - Voroncov [neregistrovani]

Ipak su to potomci doseljenika iz Britanije

Pa ostrva su bila pusta, a prvi su ih naselili Britanci i Francuzi. To što sem geološke sličnosti sa argentinskom Patagonijom i što su bliži Argentini nego Britaniji nema nikakvih drugih razloga sličnosti sa Argentinom niti ukazuje nešto da oni imaju veća prava od Britanaca. I Argentinsko stanovništvo (80 %) čine potomci Italijana i Španaca, dakle nema govora o nekom domaćem autohtonom dominantnom stanovništvu, već su uglavnom sve potomci doseljenika.Još od početka 19 veka Argentina i Britanija se bore za prevlast nad ostrvima i danas to nije ništa novo. Dakle pre naseljavanja ostrva su bila ničija zemlja i kako tu uglavnom žive potomci Britanaca logičnije je da njima i pripada bez obzira na udaljenost,

(ponedeljak, 02. apr 2012, 13:30) - Дејан БЛ-РС [neregistrovani]

Немам појма ко је стврано у праву

али могу да дам мишљење по својој савјести, а то је онда чиста политика. Лично немам лијепо мишљење ни за једне. Оно што је чињеница је да је и сама Аргентина колонизована (службени језик је Шпански) и водила је два безуспјешна рата са Британијом која је удаљена 13 000 км одатле. И ту се свака прича завршава. Фокландима управља гувернер којег бира британски парламент. Када погледате слику Стенлија видите типичну британску архитектуру, тамо живе британци и признају круну. Од 1995, договором, заједно и Аргентина и ВБ ваде нафту и гас. Аргентина треба да се стиди пораза обзиром на толику удаљеност зараћених страна од мјеста сукоба.

(ponedeljak, 02. apr 2012, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

Argentina

Argentina je zemlja poput Srbije - narod dobar, ali beskrajno naivan! A malvinsko ostrvlje je najblize argentinskoj obali atlantskoj obali i zato - !Las Malvinas son argentinas!

(ponedeljak, 02. apr 2012, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

Re: Kolonijalizam

Naravno da bi se moglo reci, zato i kazem da se Argentinci ne igraju sa vatrom jer Englezi nisu tamo 30 godina nego 200.

(ponedeljak, 02. apr 2012, 11:35) - anonymous [neregistrovani]

zaokret

Zasto tolke polemike
Nek se organizuje referendum na Foklandskim ostrvima.
Ako samo 10 Foklandjana glasa da su ostrva Argentinska neka bude tako.
Ma nema sanse.Foklandi su daleko od Argentine 400km.Britanci ih tutkaju parama,i bice novi Kuvajt....