Читај ми!

Još jedan utorak u Americi

Trka za republikanskog kandidata za predsednika Amerike neizvesna - Mit Romni pobedio u još šest država, ali i dalje izjednačen sa konkurentima. Kampanja mu je letargična, ocenjuje javno mnjenje.

Mit Romni samo u jednom danu pobedio je u šest država u trci za republikanskog kandidata za predsednika Amerike. Međutim, i dalje "tapka u mestu". Nije odmakao svojim konkuretnima - Santorumu, Gingriču i Polu, a sve više ljudi njegovu kampanju naziva letargičnom.

Možda je i zato ovih dana u SAD popularan vic da je Romni rekao da se kandiduje za predsednika ove, ali i da će ponovo pokušati za četiri godine.

Bivši guverner Masačusetsa dodao je pobedu na Aljasci nizu jučerašnjih pobeda na preliminarnim izborima za republikanskog predsedničkog kandidata i završio takozvani "super utorak" pobedom u šest država.

Posle prebrojavanja glasova, objavljeno je da je Romni pobedio u pet država, uključujući Ohajo koji se smatra presudnom državom na izborima u Americi.

A to opet, ništa ne mora da znači. U SAD je poznato da novac pokreće stvari. Uostalom, u 97 odsto slučajeva predsednik je postajao kandidat koji je sa debljim novčanikom ulazio u kampanju. Veliko je pitanje da li će Romnijevo lično bogatstvo biti dovoljno kada dođe vreme da Obami "izađe na crtu" u novembru.

U svakom slučaju, Romni je u Ohaju ostvario minimalnu pobedu u odnosu na konzervativnog Rika Santoruma, osvojivši 38 odsto glasova, dok je nekadašnji senator iz Pensilvanije dobio jedan procenat glasova manje.

Santorum je takođe ostvario solidan rezultat, pa on i dalje pobedama u Tenesiju, Oklahomi i Severnoj Dakoti, ostaje u igri za republikansku predsedničku nominaciju.

Nekadašnji predsedavajući Kongresa Njut Gingrič uspeo je da trijumfuje u svojoj rodnoj državi Džordžiji, što se i očekivalo, dok je teksaški kongresmen Ron Pol ostao bez i jedne pobede, ali je ostvario četiri druga mesta u Vermontu, Severnoj Dakoti, Ajdahu i Virdžiniji.

Obraćajući se svojim pristalicama u Masačusetsu, Romni je rekao da je spreman da vodi dugu trku za dobijanje predsedničke nominacije, ocenivši da je na dobrom putu da to i ostvari.

On se u pobedničkom govoru više bavio predsednikom SAD Barakom Obamom, nego svojim republikanskim protivnicima, istakavši da je došlo vreme da Obama napusti Belu kuću.

Ohajo kao "predskazanje"

Analitičari ističu da Romniju nije pošlo za rukom da ubedi pristalice konzervativne struje u stranci, niti je zadobio simpatije srednje klase, kao ni onih najsiromašnijih - što su i bili nedostaci njegove dosadašnje kampanje.

Ipak, bivši guverner Masačusetsa može da se pohvali pobedama u Ohaju i Floridi, što su dve ključne države tokom predsedničkim izbora, bez kojih nijedan republikanac nikada nije ušao u Belu kuću.

Ohajo se smatra za takozvanu "sving stejt", saveznu državu u kojoj na opštim izborima ne postoji čvrsto opredeljenje za republikance ili demokrate, pa je utoliko izuzetno bitna za pobedu na predsedničkim izborima.

Istovremeno, poraz Romnija u duboko konzervativnim sredinama na jugu još jednom je pokazao u kojoj meri je teško privući simpatije šarolikog republikanskog izbornog tela.

S druge strane, neuspeh u Ohaju izgleda da pokazuje da Nik Santorum ne može da pobedi u saveznim državama koje su ključne na predsedničkim izborima.

U međuvremenu, vrh Republikanske partije brine apatija svojih birača koji nisu oduševljeni kandidatima koji se bore za predsedničku nominaciju, a prema sadašnjem razvoju situacije, preliminarni izbori bi mogli da se produže duboko u leto, dok neko od kandidata ne dobije potrebnih 1144 delegata.

Takav scenario bi odgovarao Obami, koji bi tako "odmoran" sačekao početak jeseni i nekoliko meseci kampanje protiv republikanskog kandidata koji bi tek izašao iz trke sa svojim stranačkim kolegama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво