Čitaj mi!

Nezadovoljni se vratili u park

Manji broj pristalica pokreta "Okupiraj Volstrit" vratio se u park Zukoti, ali bez vreća za spavanje i šatora.

Pristalice pokreta "Okupiraj Volstrit" koje je policija isterala iz njujorškog parka Zukoti u manjem broju su se u utorak uveče vratile u park i razmatraju gde će nastaviti svoj protest protiv pohlepe i društvene nejednakosti.

Policija je u noći između ponedeljka i utorka isterala demonstrante iz parka i uhapsila najmanje 200 ljudi. Oni su se sinoć vratili u park Zukoti, ali bez vreća za spavanje i šatora, jer je sud odlučio da se njihovo pravo na slobodu izražavanja ne odnosi na postavljanje šatora i višemesečno kampovanje.

Sudija Vrhovnog suda države Njujork Majkl Stolman poržao je odluku gradskih vlasti o proterivanju demonstranata posle hitne žalbe Nacionalnog udruženja pravnika.

Demonstranti su se u tom parku, koji je u privatnom vlasništvu, ulogorili sredinom septembra, a gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je rekao da je naredio uklanjanje kampa jer su uslovi na prenaseljenom trgu postali "nepodnošljivi".

Racija je izvedena u gluvo doba noći "da bi se smanjio rizik od sukoba" i "na najmanju meru svelo uznemiravanje susedstva", dodao je Blumberg. Nekim demonstrantima je policija oduzela lične stvari, tako da oni razmatraju da se žale sudu.

Vođe pokreta su u utorak veći deo dana provele okupljajući se u malim grupama na raznim mestima u gradu - u podrumima crkava, na gradskim trgovima i uglovima ulica, izlažući planove SMS porukama i elektronskom poštom.

Racija deluje kao preokret u odnosu grada prema protestu. Blumberg je nedelju dana ranije privatno rekao grupi direktora i novinara da misli da su navodi o problemima u parku preuveličani i da ne zahtevaju trenutnu akciju.

Racija u Njujorku usledila je pošto je policija u nedelju razbila kamp u Portlandu, u državi Oregon, a u ponedeljak onaj u Oklendu u Kaliforniji.

Bela kuća je obazrivo reagovala nakon što je policija rasterala demonstrante iz kampa na Mehnetnu, saopštivši da je na gradskim zvaničnicima da pronađu rešenje za demonstrante.

"Nadamo se i želimo (da bude postignut) balans između duge tradicije slobode okupljanja i slobode govora u ovoj zemlji i demonstracija i protesta, a veoma je važno održati red", rekao je portparol Bele kuće Džej Karnej.

Američki predsednik Barak Obama nedavno je poručio da razume gnev demonstranata, ali ih nije eksplicitno podržao.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 16. nov 2011, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

hehehehe

jos za koji dan nece biti nijednog demonstranta...pohapsise ih.

(sreda, 16. nov 2011, 16:56) - anonymous [neregistrovani]

poznato vec

"Američki predsednik Barak Obama nedavno je poručio da razume gnev demonstranata, ali ih nije eksplicitno podržao."ili:"razumem ja tebe ali cuti i trpi i ne buni zaba kako ti je tako ti je".

(sreda, 16. nov 2011, 13:17) - anonymous [neregistrovani]

Pitam se, pitam...

Imamo li mi neki park da demokratski protestujemo protiv pohlepe i društvene nejednakosti u Srbiji. Podaci da je na jednoj strani oko pet posto bogatih, da srednje klase nema, a da je u zemlji sve veći broj siromašnih daje za pravo takvom pokretu i kod nas.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">