Читај ми!

Sve karte na napad

NATO pojačao akcije na zapadu Libije, pokušavajući da stvori prostor za napad ustanika na Tripoli. Francuska obećala još oružja pobunjenicima. Tajni dogovor Amerike i pobunjenika, specijalci SAD u pripravnosti.

02.02 - Libijske vlasti tvrde da je u NATO bombardovanju do sada ubijeno 1.069 civila, od čega su 40 odsto žene i deca.

19.32 - Turska priznala pobunjenički Prelazni nacionalni savet za legitimnog predstavnika naroda Libije i obećala mu 200 miliona dolara pomoći.

15.03 - Ukoliko bi Gadafi formalno podneo ostavku i prihvatio međunarodno posredovanu misiju u Libiji, opozicija u Bengaziju prihvatila bi da on ostane u Libiji, rekao pobunjenički vođa Mustafa Abdel Džalil.

12.47 - Gadafijeve snage, kod Bin Džavada, po prvi put od početka rata napale pobunjenike jurišnim helikopterima. Uz podršku artiljerije počela velika protivofanziva, najsnažnija akcija libijske vojske od početka rata. 

Pobunjenici i NATO planeri, kako se čini, bacili su sve karte u ratu protiv Moamera Gadafija na zapadni front, bombardujući besomučno položaje libijske vojske, koja je prethodnih dana uspela da potpuno zaustavi napredovanje ustanika i natera ih na povlačenje.

"Očigledno, to je bilo strateško uzmicanje izazvano stanjem na frontu i snagom artiljerijskih udara na položaje revolucionarnih snaga", rekao je portparol ustanika Ahmed Bani. "Nadamo se da ćemo u narednih 48 pokrenuti kontra-napad".

Osim Tripolija, na spisak redovnih meta NATO avijacije uvršten je i Garjan, grad udaljen oko 80 kilometara od Tripolija i mesto koje pobunjenički stratezi smatraju ključnom tačkom u njihovom pohodu na Tripoli. Žestokim napadima je bio izložen i Bir al Ganam, koji ustanici već danima pokušavaju da zauzmu.

Ukupno, NATO je poslednjih dana gađao pedesetak meta na zapadu Libije, ne računajući trupe raspoređene duž glavnih puteva koji vode ka Tripoliju.

Aktivnost avijacije NATO podigla je samopouzdanje pobunjenicima, koji su obznanili da će u narednih 48 časova pokrenuti veliku ofanzivu na zapadu, koja će predstavljati prvi korak u pohodu na prestonicu.

Pobunjenici, posle 104 dana bombardovanja, kontrolišu trećinu teritorije države, ali se situacija na bojnom polju ne menja već nedeljama, što predstavlja ozbiljan problem za većinu članica NATO, jer pat pozicija urušava ionako kilav mandat Ujedinjenih nacija, pod kojim je počela operacija vazdušnih udara.

Tajni dogovor Amerike i pobunjenika

Administracija Baraka Obame uslovila podršku pobunjenicima u Libiji - ustanici moraju da uhvate i predaju Amerikancima Abdelbaseta al Megrahija, libijskog obaveštajca osuđenog za organizaciju bombaškog napada u kojem je kod Lokerbija u Škotskoj, 1988. godine ubijeno svih 270 putnika i članova posade Panamovog "boinga" 747.

Škotska vlada je Megrahija pustila iz zatvora pre dve godina, kada su lekari utvrdili da mu je zbog poodmaklog stadijuma raka prostate ostalo svega nekoliko meseci života, ali se nedavno ispostavilo da šef libijskih bombaša sa ženom i porodicom živi u Tripoliju.

Njegovo svedočenje, smatraju Amerikanci, bilo bi ključno za povezivanje Gadafija sa tim bombaškim napadom, a ideja o pritisku na pobunjenike rodila se na sastanku senatora Frenka Lautemberga i Roberta Menendeza sa državnom sekretarnom Hilari Klinton.

Ovaj, tajni plan američke administracije obelodanjen je svega 24 časa pošto je Gadafi zapretio da će, ukoliko bude nastavljeno bombardovanje Libije, rat "preneti na tlo Evrope", pre ćemu će svako mesto postati legitimna meta napada.

Samoposluga oružja

Nekoliko skladišta libijske vojske na istoku te države ostavljeno je potpuno bez kontrole poslednjih nedelja, odnosno od kada su ih napustile Gadafijeve snage, čime je otvoreno mogućnost da se silnom municijom posluži ko god želi.

Najveći takav objekat je donedavno tajna baza nedaleko od Adždabije, koju sada pohode sumnjivi tipovi, pa su sve češća upozorenja da Gadafijevo oružje polako preplavljuje crno tržište, ali i razne grupe sumnjive ideologije i mafijaše.

Istovremeno, sve okolne države, ali i Španija i Amerika upozorile su na opasnost da se oružje, koje se u Libiji već mesecima deli bez ikakve kontrole, pre ili kasnije nađe u rukama grupa bliskih Al Kaidi, što je jedan od osnovnih razloga zbog kojih SAD i Britanija ne žele da naoružaju ustanike.

Ta briga, kako se čini, nije puno smetala Francuzima, koji su ustanicima prošlog meseca padobranima doturali automatske puške, ručne bacače i protivtenkovske projektile "milan", protivno mandatu UN, mada Pariz tvrdi da su o isporrukaama bili obavešteni i Brisel i Njujork.

Број коментара 80

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво